Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 6 feb 2018

Doorbijten: wat Bitcoin en andere cryptocoins echt nodig hebben

Veel mensen die actief zijn in de wereld van cryptocurrency zitten niet op regulatie te wachten, maar regulatie is juist een stap die nodig is voor mainstream adoptie van cryptocurrency. Bitcoin en crypto zitten momenteel nog in een ‘Wilde Westen-periode’. Er gebeuren momenteel zaken die in geen enkele andere markt mogelijk zijn, en dit is lang niet altijd positief. Dit is één van de redenen waarom cryptocurrencies zo volatiel zijn, maar het zorgt ook voor afbreuk van het vertrouwen in de techniek.

Bitcoin heeft regulatie nodig

De totale marketcap (marktkapitalisatie) van alle cryptocurrency was begin 2017 iets minder dan 19 miljard dollar. Begin 2018 was de marketcap 830 miljard dollar. Omdat mensen steeds meer geld in de totale markt van cryptocurrency hebben gestoken de laatste jaren is het ook steeds lucratiever geworden voor anderen om hier misbruik van te maken. Dit gebeurt door middel van hacks, scams en het manipuleren van de markt. En niet op kleine schaal.  

Met de bizarre stijging van de marketcap gebeurden er afgelopen jaar dingen die logischerwijs niet oneindig door konden gaan. Zo maakte Bitcoin een stijging in waarde door van duizend dollar  (begin van het jaar) naar twintig duizend dollar in december 2017. In de wintermaanden van 2017 kon men blind in elke cryptocurrency en ICO investeren en een rendement van honderden of duizenden procenten halen. De angst om de grote klapper te missen leefde onder veel mensen, the FOMO was real.

Bitcoin

De ICO- en cryptocurrency-gekte zorgt ook voor veel scams. Bijvoorbeeld de ICO Prodeum: dit moest een cryptocurrency worden die iets met fruit en een blockchain ging doen. Een website en een whitepaper werden geschreven en mensen maakten klakkeloos miljoenen dollars over om hier vervolgens nooit meer iets van terug te zien. De mensen op de website waren nep, foto’s van zogenaamde fans waren betaalde modellen, en na 8 dagen stond alleen het woord ‘penis’ nog op de site.
Deze column is geschreven door Niels. Hier kun je zijn website over cryptocurrency checken, en volg hem op Twitter.
Zelfs een oudgediende onder de cryptocurrency, DOGE, waarvan zelfs de bedenker heeft gezegd dat de waarde hiervan nergens op slaat, werd naar grote hoogtes gepumpt. DOGE is geen scam, maar het prijsverloop van DOGE in 2017 is wel tekenend voor cryptocurrency-markt van de afgelopen maanden.

Het is een kwestie van tijd voor overheden en instanties ook cryptocurrency en randzaken gaan reguleren. Daarom is het belangrijk dat grote spelers in de markt zelf gaan reguleren voordat er door externen wordt ingegrepen.

Pyramidespellen en ponzi schemes

En dan zijn er natuurlijk nog de pyramidespellen en de ‘ponzi schemes’ zoals Bitconnect. Bitconnect had een platform waar je Bitcoin kon omruilen voor Bitconnect. De Bitconnect coins kon je via dat platform dan weer uitlenen met een gegarandeerd rendement van enkele procenten per dag. Dit werd betaald van het geld dat nieuwe mensen in Bitconnect stopten en door de stijging van de waarde van Bitcoin. Bitconnect was lange tijd een top 20 cryptocurrency qua marketcap maar heeft door ingrijpen van enkele overheden een vrije val gemaakt van 450$ naar 6$ per coin.

Bitcoin cryptocoins markt

Naast de scams is ook de meest recente daling van waarde van Bitcoin en de cryptocurrency-markt op sommige gebieden verdacht. Een flinke correctie na een bizarre stijging is normaal, dat is vaker gebeurd en gaat in de toekomst nog vaker gebeuren. Vorig jaar zijn er meerdere dalingen van dertig en veertig procent geweest en toch is over het gehele jaar de prijs flink gestegen.

De reden voor de huidige correctie is natuurlijk de bizarre stijging in waarde in korte tijd maar ook een samenloop van omstandigheden, waaronder enkele nieuwsberichten die voor veel onzekerheid (FUD) in de markt zorgden. Enkele dagen voor deze berichten de wereld in kwamen werden er echter hele grote shorts geopend. Toeval? Kan. Maar ik geloof niet in toeval.

Het grootste deel van alle cryptocurrency gaat om uiteenlopende redenen niks worden net zoals dat heel veel startups in het echte leven niks worden. Mensen hoeven ook niet beschermd te worden tegen slechte investeringen maar investeerders moeten wel beschermd worden tegen kwaadwillende mensen en marktmanipulatie.

Het is een kwestie van tijd voor overheden en instanties ook cryptocurrency en randzaken gaan reguleren. Daarom is het belangrijk dat grote spelers in de markt zelf gaan reguleren voordat er door externen (met beperkte kennis van zaken) wordt ingegrepen. Initiatieven die genomen worden door het Waves Platform samen met Ethereum en grote bedrijven als Deloitte, om deze regulatie voor te zijn, zijn dan ook een stap in de goede richting. Check ook mijn vorige column over Bitcoin.

Reageer op artikel:
Doorbijten: wat Bitcoin en andere cryptocoins echt nodig hebben
Sluiten