Ilona Braam
Ilona Braam Elektrisch 9 mrt 2018

Renault onthult futuristische robottaxi: 2020 op de weg

We zijn alweer een jaartje dichter bij de zogenaamde elektrische revolutie op de weg en automakers onthullen steeds meer EV’s om in deze revolutie een rol te gaan spelen. Ook Renault is uiteraard met het gegeven bezig geweest en onthulde tijdens de Geneva Auto Show het concept voor de EZ-Go, welke als een soort autonome taxi zou moeten fungeren.

Eén deur en veel glas

Het concept ziet er futuristische uit en lijkt bijna op een organische auto, die over de wegen sluipt. Aan de zijkanten zie je in plaats van deuren en ramen één groot raam. De deuren aan de zijkant zijn namelijk helemaal niet nodig, aangezien er een soort grote transparante klep is, waar passagiers in en uit kunnen stappen. Ook aan de binnenkant vind je niet de gebruikelijke verdeling van de stoelen. Er zijn geen voorste en achterste stoelen meer, maar zes zitplaatsen zijn in een u-vorm naast elkaar geregeld. Het heeft meer iets weg van een loungeruimte, wat we steeds vaker zien bij concepten voor autonome auto’s. Daarnaast heeft de auto ook geen stuur meer, aangezien die ook niet nodig is in een auto die zelf rijdt.

Renault EZ-Go

Renault EZ-Go als lounge taxi

De bedoeling van de EZ-Go is dat het onder andere wordt ingezet als een taxidienst. Er zouden vaste standplaatsen zijn, maar ook mobiele eenheden die je via een app zou kunnen oproepen. Het autootje komt je vervolgens ophalen om je naar je plek van bestemming te vervoeren. Ook met een rolstoel kun je makkelijk instappen. Er is namelijk een hellinkje waarmee je zo in de auto kunt rollen. Overigens is de taxidienst niet bedoeld om je van stad naar stad te brengen. De maximumsnelheid is namelijk maar rond de 50 km, wat wel ideaal is om in de stad vervoerd te worden.

Renault EZ-Go elekrische auto

Ook voor eigen gebruik

De EZ-Go is niet alleen bedoeld als taxi, maar je zou hem ook voor jezelf kunnen kopen. De redelijk lage maximumsnelheid zou dan echter wel een probleem kunnen zijn. Iets anders is dat je auto ook hoogstwaarschijnlijk voor taxi wordt aangezien. Misschien zal het echter ook wel meevallen. We zullen het in 2022 vanzelf merken. Dan zou de auto namelijk een feit moeten zijn.

Renault EZ-Go

Als taxi’s snel en goedkoop zouden zijn, zouden veel meer mensen er gebruik van maken en zou het behoorlijk kunnen helpen met het verminderen van files. Meerdere mensen zouden bijvoorbeeld taxi’s kunnen delen en de steeds slimmer wordende systemen zouden zelf kunnen berekenen of een extra passagier nog opgepikt kan worden zonder tijdsverlies voor de huidige passagiers. Iets anders dat files zou kunnen verminderen is het idee van Porsche. De automaker werkt aan vliegende taxi’s, waardoor de weg al helemaal vrij blijft.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Jalopnik

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Renault onthult futuristische robottaxi: 2020 op de weg
Sluiten