Dit biertje is gemaakt van water uit het riool

Zoals we weten is water één van de belangrijkste dingen die we nodig hebben om te overleven. Behoorlijk wat mensen hebben echter geen toegang tot schoon drinkwater en aangezien de bevolking maar blijft groeien, zouden we in de toekomst een redelijk groot probleem kunnen krijgen. Iedere stad heeft echter een “natuurlijke” voorraad aan water, die we doorgaans niet zo gauw associëren met drinkwater. En dat is uiteraard het water dat je door je toilet spoelt. Het klinkt smerig en daarom heeft het Duitse bedrijf Xylem iets bedacht om het toch wat aantrekkelijker te maken. Zo hebben ze rioolwater gebruikt om bier te brouwen.

Van rioolwater tot bier

Uiteraard hebben ze het water wel eerst gereinigd en het is dan ook het recyclen van afvalwater dat ze met hun biertje onder de aandacht willen brengen. Het bier heet Reuse Brew en om het voor elkaar te krijgen heeft Xylem samengewerkt met Berlin Water en het Berlin Centre of Competence for Water. Zoals je wel zou verwachten ondergaat het rioolwater eerst een behoorlijke behandeling, voordat het omgetoverd is tot iets dat je veilig zou kunnen drinken. In een waterzuiveringsstation in Duitsland werd het rioolwater voor Reuse Brew onder andere blootgesteld aan een machine die ozon maakt om het afval in het water op een moleculair niveau af te breken. Ook komt er een andere machine aan te pas met carbon filters om het grootste gedeelte van alle chemicaliën en verontreinigende stoffen uit het water te halen.

Reuse Brew bier
Bron: Xylem Bron: Xylem

Smerig idee, lekker biertje

Maar zelfs als je logisch gezien weet dat het water aan het einde van de rit helemaal gereinigd is, blijft er alsnog een psychologische drempel om er ook daadwerkelijk een slok van te nemen. Andy Hole van CNET kreeg onlangs een tour door het waterzuiveringsstation in kwestie, maar aan het einde had hij toch echt geen in om en slok te nemen van een Reuse Brew biertje. Uiteindelijk deed de man het dan toch en het bleek zelfs heerlijk bier te zijn.

Afvalwater recyclen de goedkope optie

Mogelijk zullen mensen eerder geneigd zijn om bier van gerecycled afvalwater te drinken dan wanneer het water gewoon “as is” wordt gepresenteerd. Het is daarom jammer dat Reuse Brew een eenmalig project was. Jens Scheideler van Xylem geeft wel aan dat afvalwater steeds meer wordt gezien als een waardevolle bron. Uiteraard kan er ook schoon water geïmporteerd worden of zou zeewater aangepakt kunnen worden om er drinkwater van te maken. Volgens Scheideler zouden beide bovengenoemde oplossingen echter veel duurder zijn dan het recyclen van afvalwater. Het schoonmaken van rioolwater lijkt dan ook de oplossing te zijn. Nu alleen nog de consument overtuigen dat ze de flesjes rioolwater willen kopen.

Over het algemeen gaan we er overigens van uit dat in Nederland het water uit de kraan gewoon drinkbaar is. Mocht je er toch aan twijfelen, heeft AliExpress een handige waterkwaliteit tester voor je van Xiaomi.

Cnet

Reageer op artikel:
Dit biertje is gemaakt van water uit het riool
Sluiten