Rutger Houweling
Rutger Houweling One Minute Want 11 apr 2017

One Minute WANT: zijn de AirPods écht de moeite waard?

Volgens Apple gaan wij een draadloze toekomst tegemoet. En terecht, want wat moet je met al die draden. De AirPods zijn dan ook een interessante stap vooruit. Maar is de draadloze koptelefoon 179 euro waard?

Laten we voorop stellen dat 179 euro veel geld is, dus mogen de AirPods op geen enkel vlak teleurstellen. De woorden van Apple zijn veelbelovend: ‘Draadloos. Moeiteloos. Weergaloos.’ pronken op de website van Apple. Woorden die Apple waarmaakt, maar helaas ontbreken er ook functionaliteiten…

Verbinding AirPods verloopt vlekkeloos

Waar het bij een Bluetooth koptelefoon of speaker nog wel eens misgaat is de verbinding. Niets is zo frustrerend om weer die pairing knop in te drukken met de hoop dat de telefoon het signaal oppakt.

Bij de AirPods gaat dit zonder problemen. Je drukt de knop in van het speciale doosje en de verbinding komt direct tot stand. Daarna is het een kwestie van je AirPods in de buurt van de iPhone houden en je kunt van muziek genieten. Switchen van device verloopt op dezelfde manier. Knop ingedrukt en je ziet ‘m tussen je Bluetooth-apparaten staan. Deze vlekkeloze verbinding komt door de speciaal ontworpen W1‑chip.

AirPods

Het geluid is beter dan verwacht

Vooraf hadden wij geen grote verwachtingen van het geluid. ‘Klinkt waarschijnlijk als de huidige earphones, alleen zijn ze nu draadloos’ was mijn eerste gedachte. Tot mijn verbazing klinken de AirPods een stuk beter dan de standaard geleverde earphones van Apple.

Dit komt ook mede door de W1-chip. Dankzij een breed geluidsspectrum en diepere klanten wordt AAC-audio van prima kwaliteit gecreëerd.

Ontbreken van swipe-mogelijkheden

Wat super nice aan de AirPods is, is dat de muziek automatisch stopt als je een AirPod uit een oor haalt. Handig voor als iemand je aanspreekt. Plug je de earphone daarna weer in je oor gaat de muziek automatisch verder.

Zelfs tijdens de Nederlandse hoofdschudkampioenschappen bleven de AirPods rustig op zijn plek.

Waar Apple vervolgens niet aan heeft gedacht zijn swipe-mogelijkheden. Gebruikers zullen de AirPods voornamelijk voor het beluisteren van muziek gebruiken. Dan wil je met een dubbele tik een volgend nummer activeren. Of met een swipe het volume harder of zachter zetten. Dit moet allemaal nog met de iPhone. Een groot gemis!

In plaats daarvan activeer je nu Siri met een dubbele tik op de AirPods. En wanneer gebruik je Siri? Nooit. Simpelweg, omdat Siri nooit verstaat wie je nou echt wil bellen.

AirPods

Als je uiteindelijk toch iemand aan de lijn hebt kun je een prima telefoongesprek voeren. Het geluid is kraakhelder en de microfoons doen hun werk. De twee straalvormende microfoons filteren namelijk hinderlijke achtergrondgeluiden weg als je belt.

Sporten met de AirPods

De markt overstroomt met headphones die claimen dé headphone voor het sporten te zijn. Dit zorgt er dan ook voor dat er betere headphones voor het sporten zijn dan de AirPods. Neem de Jaybird X3, die zijn nog goedkoper ook.

Een AirPod is zo verloren. En je wilt écht niet 90 piek lappen voor een losse AirPod.

Toch kan het wel, de AirPods blijven perfect in de oren zitten tijdens een hardloop- of fitness-sessie. Apple heeft voor een pasvorm gezorgd dat voor menig oor is geschikt. Zelfs tijdens de Nederlandse hoofdschudkampioenschappen bleven de AirPods rustig op zijn plek.

Tip: neem altijd de speciale batterijcase mee op pad

Volgens Apple kun je volledig opgeladen AirPods zo’n vijf uur gebruiken. Uit ervaring gaan ze wel iets korter mee, zeg een uurtje of vier. Dankzij de oplaadcase zit je echter nooit batterij. Hiermee kun je de earphones snel opladen. Een kwartiertje laden zorgt weer voor drie uur luisterplezier. Well done Apple.

Een opgeladen batterijcase zorgt voor zo’n 24 uur gebruik van de AirPods. De AirPods kun je er dus vijf keer volledig mee opladen. Tip: neem de batterijcase wel altijd mee zodat je ze na gebruik veilig kunt opbergen. Een AirPod is zo verloren. En je wilt écht geen 90 piek lappen voor een nieuwe losse AirPod.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
One Minute WANT: zijn de AirPods écht de moeite waard?
Sluiten