Daniel Koster
Daniel Koster 16 apr 2015

Review: de high-tech skibril Oakley Airwave 1.5

Is het dé toekomst of verdwijnt-ie volgend seizoen uit het assortiment? Dat is de essentiële vraag die wij onszelf voorlegden toen wij de Oakley Airwave 1.5 voor onze neus kregen. Toeval dat onze redacteur Daniel amper een week later naar de Alpen zou vertrekken voor een weekje skiplezier. Aan hem de zware taak om tijdens het skiën te oordelen of de bril met onder andere een ingebouwd display, GPS, Bluetooth en WiFi de toekomst is, of dat het meer een leuk extra-tje is.

Oakley Airwave 1.5

De Airwave 1.5 is een verbetering van de Oakley Airwave. Het gaafste aan de bril is het kleine scherm dat je onderin de bril kunt zien. Op dit scherm is allerlei informatie zoals je snelheid te zien afhankelijk van het menu waarin je zit. Check het filmpje hieronder voor een uitleg over de bril en de functionaliteiten die de bril kent.

Setup

De bril komt in een gigantische doos met twee verdiepingen. In de doos vonden we uiteraard de bril, maar ook een horloge-achtige afstandsbediening. Met de afstandsbediening kun je kiezen tussen de verschillende menu’s in je display. Ook vonden we kabeltjes voor het verbinden met je computer en meerdere opladers die compatibel zijn met de diverse stopcontacten in verschillende landen.

Trek een half uurtje uit om het gebruik van de bril onder de knie te krijgen en om ‘m voor te bereiden op je afdalingen. Ten eerste moet je via Bluetooth de bril linken aan je phone. Vervolgens moet je twee verschillende apps (wat een beetje omslachtig is) downloaden. Met deze apps kun je onder andere berichten via jouw bril ontvangen en pairen met vrienden die ook een Airwave hebben. Het laatste wat je moet doen voordat je de bril kunt gebruiken is een GPS-signaal ontvangen. Dit moet echter wel buiten plaatsvinden, want in gesloten ruimtes wordt normaal gesproken het GPS-signaal geblokkeerd. Wij hebben dit onderweg in de bus gedaan, daar had-ie wel ontvangst.

Design

Het design van de bril is master. Wij mochten de uitvoering met oranje glazen en wit met zwart montuur uitproberen. Vooral de glazen geven met een oranje gloed een bad-ass gevoel. De bril is mooi afgewerkt en zit hierdoor goed op je gezicht. Er is alleen één nadeel aan de bril en dat is dat-ie een beetje lomp is. De bril is steekt een goede vijf centimeter uit. Dit valt te verwachten aangezien er allerlei elektronica in verwerkt zit, maar het blijft wel een feit.

Gebruik

De bril zit heerlijk. Niet te strak op het gezicht, of juist te wijd. Daarnaast beslaat de bril nooit, een probleem die wij bij andere brillen wel ervoeren. Je zou verwachten dat de bril zwaar zou zijn door de omvang en wat er in zit, maar dit is totaal niet het geval. Een goed begin dus!

Ervaring
En dan nu het belangrijkste: hoe is de ervaring op de berg? Terwijl we in de lift naar boven zaten ging de bril aan. Dit kan gemakkelijk met één druk op de powerknop. De Airwave heeft dan een minuutje nodig om op te starten. Vervolgens zoekt-ie naar GPS. Dit ging verbazingwekkend snel en goed. Je kunt nu via het menu je ski-dag starten. Bij de eerste de beste piste die je pakt zie je meteen in real-time in je scherm hoe hard je gaat, de maximale snelheid die je hebt aangetikt, hoe veel meter je hebt afgedaald en op welke hoogte je zit. Pauzeer je de dag, dan kun je zien hoe lang je aan het skiën/boarden bent en hoeveel afstand je hebt afgelegd (vergeet niet in de lift de bril op pauze te zetten, anders rekent-ie al die informatie ook mee als ski-afstand). Daarnaast heb je het menu apps. Hier kun je onder andere kaarten openen en zien waar jij je in het skigebied bevindt. Je ziet welke groene-, blauwe-, rode- en zwarte pistes zich in de buurt van jouw positie bevinden, welke skiliften zich in de buurt van jouw positie bevinden en jouw positie op de kaart zie je ook zeer duidelijk. Dit werkte super nice en hier zijn we dan ook zeer enthousiast over.

Display
Wij hadden verwacht dat het display redelijk afleidend zou zijn. Dit bleek totaal niet het geval. Doordat je display rechts-onderin je bril zit en je hier daadwerkelijk op moet focussen om wat te zien, heb je hier tijdens zware skimanoeuvres geen last van. Ga je echter lekker recht de berg af en wil je even spieken om te kijken hoe hard je gaat, dan kan dit prima. Dit was dan ook het grootste plezier van de bril. Ook zeer handig, in je bril zie je hoe laat het is.

Batterij
Tot slot maakten wij ons zorgen over de batterijduur. De batterij is immers vaak een probleem bij electronica. Hier hebben wij echter geen negatieve ervaring mee gehad. Na een dag skiën was de bril inderdaad zo goed als leeg, maar dan konden we ‘m weer in de lader gooien en de dag erna was-ie weer helemaal opgeladen. Dit was een meevaller aangezien wij hadden verwacht dat-ie halverwege zou uitvallen.

Afmeting
Maar, er waren ook mindere dingen aan de Airwave 1.5. De bril is groot en ietwat lomp. We maakten bij onze vrienden de blits omdat ze wisten wat voor gave bril het was. Toch konden ook zij af en toe de lach niet inhouden als ze zagen hoe groot de bril wel niet was als je hem op je hoofd zette. Vooral voor mensen met een klein hoofd is de bril reusachtig!

Afstandsbediening
Daarnaast is de afstandsbediening die je als een horloge om je pols draagt en zo bedient niet altijd even handig om bij je te dragen. Dat aangezien jouw mouw en -handschoen erover heen zit en-ie met handschoen aan lastig te bedienen is. Je moet dus elke keer dat je je afstandsbediening wilt gebruiken je handschoenen uitdoen, je jas naar achter halen en dan kun je pas aan de slag.

Apps
Tot slot werkten de apps voor de Airwave totaal niet. Hierdoor konden we geen muziek luisteren via de bril, niets op Facebook zetten, geen berichten ontvangen via de bril en niks op de app opslaan. Op de app gaf-ie echter aan wel verbonden met de bril te zijn. Dit was storend en de grootste ergernis en negatieve ervaring die wij met de bril ervoeren.

Wat missen we?

Het eerste waar mensen naar vroegen en ook vanuit gingen was of er een camera in de bril zat. “Heb je een bril van een kleine zeshonderd euro, zit er geen eens een camera in!” merkte iemand spits op. Misschien een idee voor de volgende versie (als die er komt). Nu moet je een aparte GoPro aanschaffen en dan wordt de prijskaart van zo’n bril toch weer wat minder aantrekkelijk.

Ook vonden wij dat het bedienen van de bril in de toekomst anders moet. Zo zou er gedacht kunnen worden aan een touch-screen of knoppen op de bril om het navigeren in je display mogelijk te maken. Dit zou het gebruiksgemak op de berg van de bril aanzienlijk kunnen vergroten.

Ten derde missen wij één allesomvattende en vooral goed werkende app die perfect met de bril communiceert. Hierop moet alle data zorgeloos kunnen worden opgeslagen. En hierop zou je bijvoorbeeld het beeldmateriaal van de camera via Bluetooth kunnen opslaan. Dan heb je meteen een back-up van al het beeldmateriaal, ingenieus toch?!

Reageer op artikel:
Review: de high-tech skibril Oakley Airwave 1.5
Sluiten