Review: De slimme Wifi-lamp LIFX, oftewel de gloeilamp 2.0

Alles, maar dan ook alles om ons heen wordt slim. Of smart zoals dat in het Engels wordt gezegd en in het Nederlands wordt geaccepteerd. Het is nog maar een kwestie van tijd voordat we werkelijk alles met ons Wifi-netwerk verbinden en met de smartphone bedienen. Zo ook onze lampen. Een bekende Nederlandse fabrikant die hier al een tijdje mee aan de slag is, is uiteraard Philips met de Hue-lampen. Maar er is nog een andere coole speler op de markt. Maak kennis met LIFX. Een LED-lamp die je via Wifi met je smartphone bedient en voortkomt uit een succesvol Kickstarterproject. Zo succesvol dat er 1.314.542 dollar werd binnengehaald, terwijl er maar 100.000 dollar nodig was. Anyway, check om in de stemming onderstaande video voor een demo van de LIFX-lamp:

Wij werden nieuwsgierig naar deze vernuftige lamp en hebben er een aantal opgevraagd om te te testen. Benieuwd? Lees dan verder om onze ervaringen te ontdekken. Mocht je nog vragen over het product hebben dan kun je die altijd via [email protected] of op onze Facebookpagina stellen.

Design

We weten allemaal dat het uiteindelijk om de inhoud gaat, maar een verpakking is niet geheel onbelangrijk. De lamp komt in een mooi vormgegeven doos waar alle benodigde informatie al opstaat. De lamp zelf voelt ietwat zwaar aan (288 gram), maar dat komt door de benodigde techniek. In tegenstelling tot Philips Hue is er geen aparte bridge nodig waar de lampen mee communiceren. En dat is chill! Maar door het gewicht kun je ‘m niet enkel aan de stroomdraadjes hangen. Maar eerlijk gezegd verdient de lamp dit ook niet. Geef de lampen een goede stevige plek.

 
De LIFX-lamp heeft een platte bovenkant van een ruime centimeter dik en een diameter van 65 millimeter en heeft tot aan de
fitting een witmatte afwerking. Op de matwitte behuizing vind je het LIFX-logo en is de totale hoogte van de lamp 135 millimeter. De LIFX ziet er dus misschien ietwat anders uit dan een normale ronde lamp, maar de platte afronding is juist uniek en ziet er clean uit. De nieuwe standaard voor andere fabrikanten? Waarom niet!

 

Installatie

De installatie van de lamp is easy. In een klein bijgeleverd boekje staan wat instructies, maar het gaat erom dat je de app downloadt (Android en iOS). De app vertelt je dat je op het Wifi-netwerk van de lamp moet inloggen en vervolgens aan je huidige Wifi-netwerk moet koppelen. Om eerlijk te zijn ging dit niet geheel vlekkeloos. Het duurde namelijk best wel lang voordat de lamp de verbinding met het thuisnetwerk maakte. Dit moest een aantal keer opnieuw worden geprobeerd. Gelukkig was dit probleem bij LIFX bekend en is de Wifi-installatie en verbinding dankzij en firmware-update geoptimaliseerd. Dit is dus verholpen.

 
De verbinding met je thuisnetwerk moet je met alle LIFX-lampen opnieuw uitvoeren. In de app gaat dit eenvoudig via het welbekende ‘plus’-teken. Nadat je alle lampen hebt toegevoegd kun je ze hernoemen en groeperen. Dit gaat via je bewerkingstool en werkt smooth. Hierna kun je ze zowel los als per groep bedienen.

Gebruik

De slimme LIFX-lamp is een multicolor LED-lamp wat mede inhoudt dat je de beschikking over zestien miljoen kleuren hebt. Dit is in twee groepen samengevat. Bij ‘Color’ kun je kiezen tussen een grote verzameling kleuren met paars, blauw, groen, geel, oranje en rood als hoofdkleuren. Hier kun je ideaal je mood op instellen. Via een ‘draaiknop’ op het touchscreen kun je de helderheid van de kleur aanpassen. In het tabblad ‘Whites’ heb je de beschikking over de heldere lichte kleuren. Ook hier kun je de helderheid eenvoudig aanpassen. Heb je een kleur gevonden die je aanspreekt. Dan kun je dit als scene opslaan door in de app naar het rechtermenu te gaan.

 
Effecten
Het derde tabblad in de app bestaat uit de volgende effecten. Met de ‘Music Visualizer’ flikkert de lamp op het ritme van de muziek die je op je phone afspeelt. Ook de kleur verandert door de ritme van de muziek. Met het effect ‘Candle Flicker’ verander je de LIFX-lamp in een sfeervolle flikkerende kaars. De ‘Strobe’ verandert je kamer in een duistere club waar de stroboscoop zijn werk doet. Voor de veiligheid moet je deze optie in de app vasthouden om de duur te bepalen. De snelheid en kracht van het licht zijn in deze optie los aan te passen. Tot slot heb je het ‘Color Cylce’ effect waarmee je gedurende de hele avond alle kleuren van de regenboog te zien zijn. Ook bij dit effect kun je de snelheid en variantie van de wisselingen handmatig aanpassen. Al deze effecten werken eenvoudig en zijn accuraat.

 
Wake Up, Binnenkomst & Vakantie
De slimme LIFX-lamp zorgt er op verschillende momenten van de dag voor dat-ie nuttig is. Zoals we al vertelden is het mogelijk om een scene voor een lievelingskleur in te stellen, maar dit is ook voor een alarm mogelijk. Wil jij bijvoorbeeld dat je in de ochtend door de lamp wordt gewekt? Geen probleem. Je kunt bij een scene instellen wanneer de lamp langzaam moet gaan branden en hoe lang-ie er vervolgens over doet om tot het volledige licht te komen. De lamp zal dan ook niet direct volledig branden, maar dit rustig opbouwen. Net zoals dit bij de opkomst van de zon gebeurt. Deze optie werkt overigens wel alleen met de laatste firmware-update (versie 1.5) van de lamp. Onze ervaring met deze optie is goed. De LIFX-lamp werkt dan als een wake up light, wat een prettige manier van wakker worden is.

 
Maar er zijn nog een aantal vernuftige opties. Het is niet altijd handig om in het donker thuis te komen, via de smartphone de app te zoeken en vervolgens het licht aan te zetten. Via een scene kun je dan ook inschakelen dat het licht automatisch aangaat als je thuiskomt. Hiervoor moet je wel je locatie-instellingen op de phone toestemming voor LIFX geven. Het is ons helaas nog niet gelukt om deze functie werkend te krijgen. Hopelijk is dit bij een volgende update verholpen.

Tot slot kun je in de app aangeven als je op vakantie gaat. De lampen zullen dan op willekeurige tijdstippen aan- en uitgaan zodat het lijkt alsof er altijd iemand in huis aanwezig is en het licht aanzet. Dit werkt wat ons betreft prima en kun je ‘veilig’ op vakantie. Rekening houdend dat niet alleen een slimme lamp inbrekers weerhoudt om je huis binnen te dringen.

 
Bugs
Werkt dan alles smooth? De app vertoont zo nu en dan nog wel bugs. Zo verdwijnen er wel eens groepen en moeten we de lampen ineens hernoemen. Soms is er een kleine vertraging te ontdekken als we de kleur aanpassen, maar dit licht ligt waarschijnlijk aan de snelheid van de Wifi. Dit gebeurt namelijk sporadisch. Over het algemeen werken de LIFX-lampen zeer accuraat.

Nest
De LIFX-lamp werkt ook met andere producten zoals de slimme Nest Learning Thermostat en de rookmelder Nest Protect. Je kunt bijvoorbeeld instellen dat als de thermostaat detecteert dat er niemand thuis is, de LIFX-vakantiemodus wordt ingeschakeld. Of als de Nest Protect rook of koolstofmonoxide detecteert zullen de LIFX-lampen rood branden zodat je snel weet dat er gevaar op de loer ligt. Wij hebben zowel de Nest Learning Thermostat en de rookmelder Nest Protect in huis en de koppeling met de LIFX getest. Hier hebben wij niets op aan te merken. De koppeling verloopt eenvoudig via de LIFX cloud en de functies zoals hierboven beschreven werken goed.

 

Toekomst

Het is belangrijk dat als je voor de LIFX-lampen kiest je ze van de laatste software voorziet. Hierdoor heb je altijd de beschikking tot de laatste functies. De ontwerpers van de slimme LED-lamp zijn dan ook continue bezig om ze de lampen te verbeteren. Ze zijn bijvoorbeeld bezig om de lampen te koppelen aan je social media. Krijg je een notificatie op Facebook dan zal de LIFX dit door middel van een signaal laten weten. Uiteraard zullen er ook meer koppelingen met andere apparaten bijkomen. Wij zijn dan ook benieuwd hoe de toekomst van de LIFX eruit komt te ziet. Vooralsnog werkt het allemaal naar behoren en ziet het er veelbelovend uit.

Conclusie

Het duurt niet lang meer voordat al onze apparaten in ons huis verbonden zijn met Wifi en we ze met onze smartphone kunnen bedienen. Daarnaast zullen ze ook gaan samenwerken. Lampen lijken een eerste stap om aan deze verandering te wennen en wij denken dat de LIFX-lampen een goede stap zijn. De Philips Hue hebben wij nooit uitgeprobeerd dus daar kunnen we ze niet mee vergelijken en gaan puur op onze ervaring met de LIFX af. Een groot verschil tussen deze twee slimme lampen is wel dat de LIFX zonder aparte bridge werkt. Dit scheelt weer een extra apparaat en is dat prettig.

 
Zo’n slimme LED-lamp is niet goedkoop. Ze kosten 89,95 euro per stuk en zijn onder andere bij Fonq en Coolblue te koop. Je moet er alleen wel vanuit gaan dat de levensduur van deze LED-lamp 40.000 branduren heeft. Gebruik je ze gemiddeld vier uur per dag dan staat dit gelijk aan 27 jaar. Ze gaan dus wel wat langer mee dan de gemiddelde lamp die je bij de supermarkt aanschaft.

 
Wij hebben er nu vier in ons huis hangen en kunnen eerlijk gezegd niet meer zonder. Aangezien onze smartphone al zo’n onderdeel van ons leven is voelt het prettig om de lamp er op afstand mee aan- en uit- te zetten, te dimmen of van kleur te veranderen. De scenes die je kunt instellen zijn ideaal en van het wake up light worden we elke ochtend blij. Hier heb je geen speciale lamp voor naast je bed meer nodig.

Een musthave? Als je alvast een stap naar een slim huis wilt zetten dan zijn deze lampen een perfect begin.

Reageer op artikel:
Review: De slimme Wifi-lamp LIFX, oftewel de gloeilamp 2.0
Sluiten