Mark Hofman
Mark Hofman Gadgets 18 jan 2021

Samsung Galaxy Buds Pro: een upgrade met schoonheidsfoutjes

Tijdens het eerste Galaxy Unpacked evenement van 2021 zagen we Samsung niet alleen met de Galaxy S21 serie komen. Het Zuid-Koreaanse bedrijf introduceerde ook de nieuwe Galaxy Buds Pro: True-Wireless Earbuds met een lading aan toffe functionaliteit. Maar hoe goed zijn ze in de praktijk?

Ik heb de Samsung Galaxy Buds Pro inmiddels zes dagen in gebruik en geef je het antwoord op de vraag in deze review. Ik kijk naar het ontwerp, de functionaliteiten, de accuduur en uiteraard de geluidskwaliteit.

Galaxy Buds Pro: compact en comfortabel

De Samsung Galaxy Buds Pro zijn strak, compact en zitten erg comfortabel in de oren. Dat is de samenvatting die ik je kan geven nadat ik de oordopjes bijna een week gebruikt heb. Het oplaaddoosje is dusdanig compact dat je hem altijd in je zak kwijt kan en de oordopjes zijn dusdanig klein dat ze altijd goed in de oren blijven zitten. Wat dat betreft valt er niets op aan te merken.

Het kost misschien wat moeite om de Galaxy Buds Pro goed in je oren te krijgen. Je moet ze bijvoorbeeld eerst in je oor doen en vervolgens een klein slagje draaien om ze zo goed mogelijk te laten zitten. Werkt zeker goed, maar vergt wel wat ervaring. Vooral de eerste paar keer dat je de oortjes in doet zul je merken dat het niet zo soepel gaat als je misschien zou willen. Maar als ze eenmaal zitten, dan zitten ze uiterst comfotabel. Persoonlijk heb ik het niet zo met in-ears, omdat mijn oren vaak snel gevoelig zijn. Met de Galaxy Buds Pro heb ik daar geen problemen mee gehad, wat echt heel fijn is.

De Galaxy Buds Pro zien er niet alleen strak uit, maar bieden ook gemak voor de gebruiker. Zo heeft Samsung de oordopjes voorzien van touch control, waarmee je de muziek kunt bedienen. Dat werkt erg prettig, want op die manier is het mogelijk om zaken te bedienen zonder je smartphone of tablet te gebruiken. Het enige probleem is alleen dat deze wel heel erg gevoelig zijn. Dat is een probleem dat ik vorig jaar ook ervaarde met de Galaxy Buds Live en ook nu weer tegenaan loop. Zeker wanneer je een capuchon draagt kan het zomaar zijn dat de oordopjes een eigen leven gaan leiden. Je muziek gaat op pauze, het volgende nummer start in en het vorige nummer komt weer terug. Dit alles in slechts een aantal seconden.

De oortjes zitten dus lekker, zien er strak uit en zijn uiterst compact. Maar wel met een paar schoonheidsfoutjes.

Samsung Galaxy Buds Pro
Een dopje in de poezelige vingertjes van Mark (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Galaxy Buds Pro: geluidkwaliteit op orde

Het belangrijkste onderdeel van de Galaxy Buds Pro is natuurlijk de geluidskwaliteit. Iets waar bij de Galaxy Buds zeker nog wel wat commentaar op was. Ik denk persoonlijk dat Samsung grote stappen heeft gemaakt wat dat betreft. De Galaxy Buds Pro leveren een studio-waardige geluidkwaliteit.

De hoge tonen en middentonen wisselen elkaar goed af en de bas is sterk genoeg om zijn stempel te drukken. Zeker wanneer je gebruik maakt van de Equalizer is het mogelijk om de perfecte combinatie te gebruiken. Wat dat betreft is het ook zeker fijn dat er veel mogelijkheden zijn met de equalizer. Zo haal je simpelweg het meeste uit je muziek.

Toch ben ik er wel achter gekomen dat het geluid erg goed is, mits jij je in de perfecte omstandigheden begeeft. Wanneer je bijvoorbeeld buiten loopt met flink wat wind om je heen, zal je merken dat het geluid minder indrukwekkend wordt. Dat heeft zeker te maken met een probleem van de functie Voice Detect, maar daar ga ik later nog wat verder op door. Soms klinkt het geluid wat ver weg wanneer je buiten bent en heb je het gevoel dat de bas iets meer kan overheersen.

Over het algemeen is de geluidkwaliteit erg goed, zeker ten opzichte van de voorgaande modellen. Alleen heb je wel te maken met een paar schoonheidsfoutjes.

Samsung Galaxy Buds Pro
Chillen in het doosje (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Galaxy Buds Pro: vol met interessante features

Samsung heeft de Galaxy Buds Pro voorzien van aardig wat nieuwe functionaliteiten. Hiermee komen de oordopjes ook erg in de buurt van de AirPods Pro, die toch wel erg in de smaak vallen bij de consument. Een zet die ik, en met mij de rest van de redactie, alleen maar toe kan juichen. Hoe meer keuze voor ons als consument, hoe beter.

Ik zet de meest interessante functionaliteiten op een rij:

Intelligente ruisonderdrukking

Waar de meest earbuds anno 2021 beschikken over actieve-ruisonderdrukking (ANC), beschikt de Galaxy Buds Pro over intelligente-ruisonderdrukking (Intelligence ANC). Dat uit zich voornamelijk in hoe agressief de oordopjes bepaalde geluiden onderdrukt. In de ene situatie wordt er bijvoorbeeld meer geluid doorgelaten dan in de andere situatie, zodat jij als gebruiker altijd voorzien bent van precies de juiste hoeveelheid onderdrukking.

De Galaxy Buds Pro doen dit er goed en Samsung zegt dan ook dat je het overgrootedeel van de tijd 99% onderdrukking krijgt. Dat betekent dat het zo goed als stil moet zijn om je heen. Ondanks het feit dat ik van mening ben dat de ruisonderdrukking ontzettend goed zijn werk doet, heb ik zo mijn twijfels bij die uitspraak. In theorie zou het kunnen kloppen, maar in de praktijk hoor je wel degelijk meer.

Toch kan ik er niet omheen dat de ruisonderdrukking bij de Galaxy Buds Pro tip-top in orde is. Het voelt als de perfecte balans tussen achtergrond en muziek en dat is echt een goede prestatie te noemen. Chapeau Samsung!

Voice Detect

De Galaxy Buds Pro zijn overigens ook slim op een ander gebied. De oordopjes zijn voorzien van Voice Detect, waarmee het mogelijk is om met andere mensen te praten, terwijl jij je oordopjes in hebt. Persoonlijk doe ik dit niet zo snel, omdat ik het al vrij snel associaal over vindt komen. Maar de mogelijkheid is wel echt fijn.

Wanneer de Galaxy Buds Pro je stem horen zal Voice Detect de ruisonderdrukking uitschakelen, zodat je gewoon met mensen om je heen kunt praten. Een uiterst handige functionaliteit die, in de juiste omstandigheden, uitstekend werkt. Je kunt zelfs instellen hoelang de ruisonderdrukking uitgeschakeld moet blijven (5, 10 of 15 seconden). Wanneer het gesprek is afgelopen ga je weer door met je werkzaamheden en zal de ruisonderdrukking uiteindelijk weer voor rust zorgen.

De functie is erg handig en werkt in bijna alle omstandigheden. Alleen lijkt Voice Detect wel echt wat moeite te hebben met de wind. Afgelopen weekend liep ik bijvoorbeeld door het park en er stond een stevige wind. Die wind werd opgevangen en de ruisonderukking werd uitgeschakeld. Daardoor werd de geluidskwaliteit minder en wist de wind een hoofdrol te spelen tijdens mijn wandeling. Iets wat ik toch wel tegen vind vallen.

Samsung Galaxy Buds Pro
Tuut (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

360 Audio

Wie beschikt over een Samsung-apparaat dat draait op OneUI 3.1 of hoger, heeft het voorrecht om 360 Audio te gebruiken. Dankzij deze functionaliteit worden de Galaxy Buds Pro wel echt naar een hoger niveau getild. De functionaliteit is praktisch gezien hetzelfde als Spatial Audio van Apple. Het zorgt ervoor dat je films en series met surround sound kunt kijken, maar tegelijkertijd ook je hoofd kunt bewegen. Je zult zien dat het geluid met je hoofd meedraait, waardoor achtergrond geluid ook echt op de achtergrond blijft en visa versa.

Een erg fijne functionaliteit waarvan ik hoop dat Samsung dit op meer apparaten zal ondersteunen. Want de enige toestellen die op dit moment gebruik maken van OneUI 3.1 zijn de drie smartphones uit de gloednieuwe Galaxy S21-lijn.

Auto Switch & SmartThings

Als laatste moet ik de Auto Switch en de SmartThings features van de Galaxy Buds Pro nog even bespreken. Simpelweg, omdat ze best wel indrukwekkend zijn.

Dankzij SmartThings is het mogelijk om je oordopjes, ten alle tijden, terug te vinden. Laat je ze in de auto liggen en kan je ze niet vinden? Dan open je de app, zoek je ze op en zie precies waar ze zijn. Het is toevoeging die we inmiddels al even kennen, maar waarvan ik blij ben dat hij toegevoegd is.

De tweede functie is er eentje met heel veel potentie. Het gaat om de Auto Switch feature waarmee je snel tussen apparaten wisselt. Kijk je een film op je Galaxy Tab en wordt je gebeld op je Galaxy-smartphone? Dan maken de Galaxy Buds snel verbinding met je smartphone en ben je in staat om op te nemen. Heel fijn om te hebben, maar wel een functie die nog verder uitgewerkt moet worden. Op dit moment worden alleen apparaten van Samsung ondersteund en dat is eigenlijk best wel zonde.

Zoals je ziet een hoop fijne functionaliteiten die erg goed werken. Alleen wel met een paar kleine schoonheidsfoutjes.

Galaxy Buds Pro: een heerlijke accuduur

Op het gebied van de accuduur van de Galaxy Buds Pro kan ik vrij kort zijn: het zit hartstikke goed. Samsung belooft 8 uur accuduur voor de oordopjes en 20 uur aan extra lading dankzij het meegleverde hoesje. Ik kan niets anders dan beamen dat dit klopt.

Op een enkele lading kun je 5 uur muziek luisteren met ANC ingeschakeld en 8 uur luisteren zonder ANC. Ben je veel aan het bellen dan redt je 4 uur op een volle lading wanneer je dat met ANC doet. Zet je de ruisonderdrukking uit, dan is het mogelijk om 5 uur te bellen.

Stop de oordopjes in de lader, laadt de boel op en ga weer aan de slag. Vijf minuten opladen levert je weer één uur luistertijd op, dus wat dat betreft zit het hartstikke goed.

Samsung Galaxy Buds Pro
Een dopje in het raamkozijn (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Galaxy Buds Pro: kopen of laten liggen?

We kunnen heel kritisch zijn op de Galaxy Buds Pro, maar over het algemeen komen de oordopjes heerlijk uit de verf. Het ontwerp bevalt me fantasisch, de accuduur maakt indruk en de oordopjes zijn rijkelijk voorzien van functionaliteiten. Samsung maakt stappen als het op audio-gebied aankomt en de Galaxy Buds Pro zijn daarom ook veelbelovend.

Zoals je misschien gelezen hebt in deze review zijn er op bijna ieder vlak wel een paar schoonheidsfoutjes te ontdekken. Maar als dat echt het enige grote probleem is, dan zit je als bedrijf hartstikke goed.

Voor €229 heb je niet de beste draadloze oordopjes van de markt, dus moet jij jezelf afvragen of je het geld over hebt voor de Galaxy Buds Pro. Maar wie gek is op alles wat met Samsung te maken heeft en zijn hele ecosysteem daarop afstemt, die zit zonder twijfel goed. Ookal zijn er wat zaken die in de toekomst wel wat beter kunnen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Samsung Galaxy Buds Pro: een upgrade met schoonheidsfoutjes
Sluiten