Review: Teufels soundbase Cinebase tilt je televisie-ervaring naar een hoger niveau

Geluid dat uit de televisie komt. Dat is over het algemeen niet best, right?! Soundbars en sounddecks zijn dan ook al enige tijd in opkomst om bij je televisie te plaatsen en je van goed geluid kunt genieten. Alhoewel de kwaliteit van het geluid uiteraard van het merk afhangt. Een audiofabrikant kan nog zo’n fancy speaker maken, als de kwaliteit van het geluid niet goed is kun je ‘m beter in de winkel laten liggen. De Duitse audiospecialist en fabrikant audiospecialist Teufel Audio vroeg ons dan ook of we de nieuwe Cinebase wilde testen. Het geluid van onze televisie kon wel een boost gebruiken dus hier stonden dan ook positief tegenover. Check it out en ontdek of deze sounddeck ook iets voor jou is.

[reviewlbl]Belofte[/reviewlbl]
Volgens Teufel zorgt de compacte soundbase Cinebase voor een perfecte integratie in de woonkamer. Het apparaat moet zorgen voor eindeloos geluid, diepe en krachtige bassen en ondersteunt het je televisie zowel fysiek als sonisch. Een eindeloos geluid met diepe, krachtige bassen. Van zulke beloftes worden wij blij. Tijd om het volume open te draaien!

[reviewlbl]Unboxing[/reviewlbl]
Als de grote doos eenmaal bij je thuis is bezorgd vind je binnenin een mooie zwarte platte speaker met een solide ontwerp. Je kunt er televisies tot zestig inch prima op kwijt zonder dat dit invloed heeft op het geluid of de kwaliteit van het geluid. De afmetingen zijn 41cm (diepte) x 73cm (breedte) x 11cm (hoogte) en weegt de speaker 11,7 kilogram. De drivers zijn subtiel door de zachte zwarte stof te zien en is de enige zichtbare tekst de merknaam aan de voorkant en het Bluetooth-logo aan de bovenkant. Verder heeft Teufel de speaker lekker clean gehouden. In de doos vind je ook de speciale afstandsbediening en de instructies. That’s it. Teufel Audio houdt niet van teveel kabels dus een HDMI of optische kabel wordt niet meegeleverd. Dit moet nog los worden aangeschaft.

Specificaties
Het geluid wordt in totaal door zes drivers gecreëerd met een frequentiebereik van 42 tot 20000 Hz. Vier breedband drivers met een grote membraanophanging aan de voorkant en twee breedband drivers die aan de zijkant zijn gemonteerd. Hierdoor wordt er een breed stereobeeld gecreëerd waarmee lage tonen minimaal worden vervormd. De bass wordt door twee grote 130mm subwoofers verzorgd waardoor een losse subwoofer voor bij de televisie niet nodig is. De sterkte van de bass kun je met de afstandsbediening bepalen. En voor de dynamische weergave zit er ook een Class-D versterker in geïntegreerd. Dat is ook verdomd handig als je er een platenspeler op wilt aansluiten. Een extra versterker is dan niet nodig. Verbinding met de Cinebase maken kan op verschillende manieren. Via Bluetooth 4.0 en NFC, HDMI, via een optische kabel en is er een analoge input.

Sonic Emotion Absolute 3D-technologie
Iets waar Teufel met hun Cinebase in uitblinkt is de Sonic Emotion Absolute 3D-technologie. Mocht je hier niet bekend mee zijn. Deze technologie is voor professionele audio ontwikkeld om samen met een digitale signaalprocessor en speciale software een zuivere surround weergave te verzorgen. Waarbij een ruimtelijke diepte hoorbaar is. Hierdoor heb je volgens Teufel slechts één luidsprekersysteem nodig om een realistische surround weergave in de volledige woonkamer te creëren. En dat klopt, maar hier later meer over.

Hier blijft het echter niet bij. De 3D-technologie zorgt ook voor andere ingenieuze toevoegingen. Het geluid wordt bijvoorbeeld precies gelokaliseerd en vervormt het geluid op hoge volumes niet. Daarnaast creëert het een maximale spraakverstaanbaarheid en zorgt het mede voor de diepe, krachtige basweergave. Vernuftig, deze technologie. Teufel Audio heeft er dus voor gekozen om een technologie bedoeld voor professionele audio naar een consumentenproduct te brengen. En daar plukken ze vruchten van.

Installatie
Of je de Cinebase nou aan je televisie, gameconsole of aan je smartphone koppelt. De installatie verloopt erg soepel. Met een beetje tech-kennis heb je het instructieboekje niet nodig. De meeste televisies zijn van een HDMI-poort of optische-ingang voorzien. Kies één van de twee mogelijkheden, kabels in beide apparaten en klaar. Middels de afstandsbediening selecteer je de juiste poort en je kunt genieten van het nieuwe geluid dat je woonkamer in wordt geblazen.

Via HDMI is het ook mogelijk om je gameconsole erop aan te sluiten zoals de Nintendo Wii, Wii U, Sony PS2, PS3, PS4, Microsoft Xbox 360 en Xbox One. Wil je muziek naar de Cinebase streamen? Dit gaat via Bluetooth 4.0. Selecteer via de afstandsbediening BT Pairing, activeer Bluetooth op je muziekspeler, selecteer de Cinebase en je bent klaar om de muziek zonder kwaliteitsverlies draadloos binnen een afstand van ongeveer tien meter af te spelen. Geluid van films en games op je smartphone of tablet speelt-ie uiteraard ook af. Muziek via Wifi streamen is helaas niet mogelijk. De muziek in de woonkamer via je smartphone aanzetten en vervolgens met het apparaat naar de keuken lopen is dan ook niet mogelijk. Naja, het is wel mogelijk, maar dan stopt de muziek ermee. Maar goed, een moment zonder smartphone kan geen kwaad dus die Bluetooth-straal van tien meter is meer dan genoeg.

[reviewlbl]Gebruik[/reviewlbl]
Eenmaal verbonden met onze televisie kon de test beginnen. Aangezien we nogal filmfreaks zijn hebben we via de Google Chromecast direct Netflix aangezet om een heftige actiefilm te bekijken. ‘Paycheck’? Nee te soft! ‘Django’? Yes! En Holy Mac, we stonden serieus versteld wat voor geluid er uit de nieuwe speaker kwam. Een krachtig, zuiver geluid met een diepe bass werd de kamer ingebracht. Een kamer van ongeveer twintig vierkante meter werd volledig gevuld en waren wij vooral fan van de Stereo-functie. Dankzij de Sonic Emotion Absolute 3D-technologie kun je verschillende geluidseffecten instellen. Stereo, Speech en Loudness. Stereo spreekt voor zich. Het realistische geluid vloog ons zowel van links als rechts om de oren, maar ook van voren verliest het geen helderheid. Zie het als een indrukwekkende surround weergave van het geluid.

Geluidseffecten
Maar ook bij het kijken van relatief rustige films zoals komedies en drama’s beviel de Cinebase goed. Het is een verademing om naar dialogen te luisteren zonder onze oren naar de televisie te draaien, omdat de huidige speaker niet goed hun werk doen. En doordat je met de afstandsbediening zelf de bass aan kunt passen kun je zoeken naar de perfecte balans. Houd je van een flinke bass? Dan zul je merken dat je ‘m ook door je lichaam voelt trillen. Denk daarbij dan wel aan de onderburen als je deze hebt. Voor praatsessies op televisie of in series en films heeft Teufel het geluidseffect Speech ontwikkeld. Hiermee worden de nadruk op de mid-range tonen gelegd zodat het spraakgeluid nog beter tot z’n recht komt.

Het derde geluidseffect Loudness zorgt ervoor dat er altijd een vol en krachtig geluid wordt geproduceerd. Ook als het volume wat lager staat. Van dit effect waren wij niet écht fan en hebben het ook niet veel gebruikt. Het geluid blijft wel zuiver, maar wij houden van iets meer hoorbare variatie in het geluid.

Streamen is een verademing
Zoals eerder gezegd verloopt de verbinding via Bluetooth erg soepel. Daar is niets op aan te merken. En dat geldt ook voor het geluid dat door deze diverse afspeellijst optimaal wordt benut. Ondanks dat de Cinebase in eerste instantie als geluidsverbeteraar voor de televisie geldt hebben wij sinds enkele weken onze huidige speakers niet meer aangeraakt. Ok, dit zal per gebruiker uiteraard verschillen. Want als jij duizenden euro’s aan een muziekset hebt besteed zul je hierbij zweren. Bij ons in de woning stond een ‘simpele’ speaker binnen de prijsklasse 200,00 – 300,00 euro. En dat is niet met elkaar te vergelijken.

Ook bij het streamen van muziek zijn wij vooral fan van de Stereo-functie. Hiermee wordt het heldere geluid vanuit alle hoeken de kamer in gebracht en belandt het uiteindelijk soepel de oren in. Wat opvalt is dat dit nog steeds gebeurt als we vol gas gaan. Bij een hoog volume is het geluid nog steeds prettig om aan te horen. Dit is overigens wel het geval als we de bass hierop hebben afgestemd. Vol gas met een volle bass is minder prettig. Tenzij je alleen van diepe zware trillingen houdt.

Platenspeler
Om ook de analoge kracht van de Cinebase te testen hebben we ‘m aan een platenspeler gekoppeld. Door de ingebouwde versterker is alleen een simpele audio-kabel nodig om ze met elkaar te verbinden. Ook dit voelde als een verademing. Doordat je geen extra versterker nodig hebt blijft het aantal apparaten die ruimte in beslag nemen beperkt. Menig audiofiel zal hier waarschijnlijk van balen, want met een versterker kun je wel iets meer sleutelen aan het geluid, maar als je van gemak houdt dat met zuiver en krachtig geluid gepaard gaat dan zit je goed. Het idee dat je een oldskool platenspeler aan zo’n modern apparaat kunt aansluiten is overigens awesome. Het is heerlijk om dat gekraak van de plaat zo nu en dan door de Cinebase te horen.

Afstandsbediening + standby
Werk dan écht alles goed? Wat wel duidelijk is, is dat wij over het geluid binnen deze prijsklasse vrijwel niets op aan hebben te merken. Tijdens de gebruiksperiode kwamen we wel achter een aantal minpunten. Dit zijn de afstandsbediening en de standby-functie. We leven ondertussen in een tijdperk waar we niet nog meer afstandsbedieningen in huis willen en dat we het liefst alles met onze smartphone bedienen. We missen dan ook een gebruiksvriendelijke app waarmee we tijdens het streamen de speaker kunnen bedienen. Vanuit dit punt pakken we ook direct de standby-functie erbij. Als we bijvoorbeeld van werk thuiskomen willen we direct de muziek aanzetten. Zonder daarvoor eerst de afstandsbediening te zoeken, hiermee de speaker aan te zetten en de Bluetooth-functie in te schakelen. De standby-functie is top om energie mee te besparen, maar het zou een prettige toevoeging zijn om dit allemaal vanuit de smartphone voor elkaar te krijgen.

[reviewlbl]Conclusie[/reviewlbl]
We zijn aangekomen bij de laatste belangrijke vraag. Is de compacte soundbase Cinebase van Teufel Audio zijn prijskaart van 599,99 euro waard? Het antwoord is ja! De Soundbar van Sonos, de Playbar, is bijvoorbeeld honderd euro duurder, levert goed en zuiver geluid, maar komt niet in de buurt van de Cinebase. De speaker van Teufel geeft een voller geluid en is de Stereo-functie een topper. Daarnaast doen de ingebouwde subs uitstekend hun werk. Het is dus een heerlijke toevoeging voor je televisie-ervaring. Zowel bij het kijken van films als televisieprogramma’s. En dat je voortaan ook je muziek naar deze speaker kunt streamen is mooi meegenomen.

Dit neemt niet weg dat er geen ruimte voor verbetering is. Om te blijven concurreren binnen de verzadigde speakermarkt en te laten zien dat je innoveert mag de afstandsbediening achterwege blijven. En om het aanbod der connecties uit te breiden is de mogelijkheid om te streamen via Wifi ook welkom. Gelukkig kan dat ook met de Cinebase Streaming. Helaas niet voor hetzelfde bedrag. Daarvoor betaal je dan honderdvijftig euro meer.

Zijn jouw oren toe aan een nieuwe speaker voor bij je televisie en wil je hier ook je muziek mee beluisteren? En is je budget rond de zeshonderd euro? Wij zijn zeer te spreken over de nieuwe Cinebase van Teufel Audio en is hier te koop. Mocht je nog toevoegingen of vragen over de Cinebase van Teufel Audio hebben, mail ons via [email protected] of laat het ons op Facebook weten.

Reageer op artikel:
Review: Teufels soundbase Cinebase tilt je televisie-ervaring naar een hoger niveau
Sluiten