Interview – Rico Verhoeven: ‘Marvel-superheld staat bovenaan het lijstje’

Films & Series Thomas Aalderink 2 mrt 2022
Leestijd: 5 minuten

Op 4 maart verschijnt de Amazon-documentaire Rico: Dream Big. Hierin laat de beste kickbokser ter wereld zien hoe hij zich voorbereidt op een nieuwe fase in zijn leven. Een fase waarin hij er alles aan doet om zijn titel te verdedigen, maar ook waarin hij vooruitkijkt naar nieuwe uitdagingen. Manners belde met Rico Verhoeven om te praten over zijn Marvel-droom en knokken tegen UFC-kampioen Francis Ngannou.

Een documentaire over het leven van Rico Verhoeven. Dat hebben we al eens eerder gezien. Toch hoef je niet hetzelfde verhaal te verwachten. “Dit is een hele andere fase in mijn carrière dan waar ik toen in zat. Aan topsporter zijn zit toch wel een houdbaarheidsdatum en daarom gaat het nu veel meer over een transitie”, aldus Rico Verhoeven.

Strijden in het heden en werken aan de toekomst

Rico Verhoeven viert volgende maand zijn drieëndertigste verjaardag. Dit maakt hem één van de meer ervaren vechters binnen Glory, maar nog lang niet de oudste. We hoeven ons dan ook nog geen zorgen te maken dat hij op korte termijn afzwaait: “Ik heb een contract dat nog wel even doorloopt, dus ze zijn niet zomaar van me af!”

In ons gesprek wordt duidelijk dat de motivatie om te vechten en de beste te zijn nog steeds volop aanwezig is. Dit is ook overduidelijk terug te zien in de Amazon documentaire. Rico Verhoeven zal er alles aan doen om zijn titel zo lang mogelijk vast te houden. Toch is hij zich er bewust van dat het een keer eindigt. Om te voorkomen dat hij in een zwart gat valt, is hij nu al begonnen aan een leven na de sport.

Van vechtsporter naar acteur

Als ondernemer bouwt hij aan een nieuw imperium, maar de focus ligt vooral op het acteren. Zowel in de docu, als in ons gesprek wordt duidelijk dat daar zijn passie ligt. Rico Verhoeven is een geboren entertainer en wil die lijn doortrekken. “Wat ik nu doe is ook een soort van entertainment, maar het is echt. The real deal. Met acteren kan ik ook entertainment naar de mensen brengen, maar dan op een andere manier,” aldus Verhoeven.

Waarom Ben Saddik ‘sorry’ zei tegen Rico Verhoeven na de KO

De klappen die hij op de set vangt zijn niet echt, maar hij neemt het acteren net zo serieus als het vechten. “Ik ben gewoon idioot gedreven. In alles wat ik doe, wil ik het beste eruit halen. Dat betekent inlezen in je karakter, weten wat mensen verwachten en veel oefenen. Bij vechtscènes en handelen met wapens wil ik dat de pro’s denken ‘dat is ook hoe wij het doen!’”

Rico Verhoeven droomt van Marvel-rol

De eerste vruchten van zijn carrière als acteur hebben we al kunnen zien. Zo maakte Verhoeven zijn Hollywood-debuut in Kickboxer: Retaliation en was hij te zien in Netflix-serie Undercover. Daarnaast werkt hij momenteel aan zijn eigen actiefilm Black Lotus. Zorgvuldig bouwt Rico Verhoeven zijn acteercarrière op, maar een einddoel heeft hij al wel in gedachte. Over zijn droomrol is hij duidelijk. “Bovenaan het lijstje staat Marvel superhero, dat is wel echt heel dik!”

Wanneer Rico Verhoeven over acteren praat, spat het enthousiasme door de telefoon. Gelukkig kan hij ons ervan verzekeren dat dit niet ten koste zal gaan van het vechten. Verhoeven is gedreven om zijn titel te verdedigen, maar hij is wel kritisch tegen wie. “Wedstrijden moeten nut hebben voor mij, een meerwaarde. Ik vecht het liefste tegen grote namen.”

UFC-vedetten Alistair Overeem en Francis Ngannou

Wij denken meteen aan de voormalig UFC-vechter die vorig jaar bij Glory tekende: Alistair Overeem. Een clash tussen deze twee grootheden stond al op de planning, maar Overeem moest toen geblesseerd afhaken. Of dit gevecht er alsnog gaat komen, kon Rico Verhoeven helaas nog niet bevestigen, maar het was duidelijk dat hij deze uitdaging graag wil aangaan.

Rico Verhoeven uitgedaagd door de ‘sterkste man van Nederland’

Rico Verhoeven wil zoals gezegd grote namen tegenover zich hebben, dus we gooiden er nog maar eentje op tafel: Francis Ngannou. De regerend kampioen in het UFC-zwaargewicht trainde al eens met de Nederlander en heeft naar verluidt ook wel oren naar gevechten buiten de UFC. Wat als hij Rico belt en hem uitdaagt voor een kickbokswedstrijd? “Dan zeg ik: ‘let’s go!’. aldus Rico Verhoeven.

Rico Verhoeven laat zien dat hij het allemaal kan

De King of Kickboxing heeft al een lange carrière achter de rug, maar is nog steeds net zo gedreven als tien jaar geleden. Hij wil al zijn dromen laten uitkomen en neemt alleen genoegen met 100%. We vragen ons dan ook hardop af waarom hij naast het vechten, acteren en ondernemen ook nog een documentaire wil maken. Is dat niet zonde van de tijd?

Nee, voor Rico Verhoeven is dit juist dé manier om te laten zien dat hij het allemaal tegelijk kan. “Ik zeg altijd dat ik heel veel doe en constant met van alles bezig ben. Daarom vragen mensen mij vaak of ik niet te veel doe, en of ik me nogal wel focus op het vechten. In deze documentaire laat ik zien hoe ik al die ballen hooghoudt. Ik ben een atleet, maar ook een acteur, ondernemer en vader”, vertel Rico Verhoeven.

RICO: Dream Big op Amazon Prime

Dit maakt de Amazon-documentaire RICO: Dream Big absoluut het kijken waard. Het is een geslaagd portret van een doorzetter die niets aan het toeval overlaat, en het bewijs dat talent pas echt kan renderen wanneer je bereid bent om alles te geven.

RICO: Dream Big is vanaf 4 maart te streamen via Amazon Prime Video.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen