Mark Hofman
Mark Hofman | LinkedIn Cars 3 sep 2019

Elektrische auto de duurdere optie? Onderzoek bewijst het tegendeel!

Het rijden in een elektrische auto is misschien wel goed voor het milieu, maar niet persé goed voor de portemonnee. Althans, dat is wat heel veel mensen denken. Elektrisch rijden lijkt in ons hoofd de duurdere optie te zijn, maar is dat in de praktijk ook zo? Leaseplan deed onderzoek en wist het tegendeel te bewijzen.

De elektrische auto niet de duurdere optie

Wie in Nederland een elektrische auto rijdt, moet maandelijks niet persé meer geld lappen dan mensen met een benzine- of dieselmotor onder de motorkap. Dat is het resultaat van een onderzoek dat leasebedrijf LeasePlan uitvoerde. In het onderzoek werden de kosten voor zakelijke lease-auto’s in verschillende Europese landen onder de loep genomen.

Wanneer je maandelijkse kosten als wegenbelasting, opladen, afschrijvingen en onderhoud bij elkaar optelt, kom je uit op een gemiddeld bedrag van €872 per maand. Wanneer je dit bedrag voor een elektrische auto naast het maandelijkse bedrag voor auto’s met benzine- en dieselmotoren zet, is het verschil zo’n 1%. Nihil dus. Misschien een opvallende uitslag gezien het feit dat dit niet altijd het geval is geweest. De reden dat het verschil anno 2019 zo klein is, komt door het feit dat diesel en benzine de afgelopen tijd een stuk duurder zijn geworden. Daarbij is ook de aanschafbelasting voor dieselauto’s flink gestegen.

Tesla Model 3 review design
Afbeelding: WANT/Dominick Vietor

Het is een minimaal verschil dat voor het grootste deel van Europa van toepassing is. Al zijn er uiteraard wel landen waar het verschil nog wel aanzienlijk groot is. Zo is elektrisch rijden in de Griekenland bijvoorbeeld nog ruim 200 euro duurder, dan het rijden in een benzine- of dieselauto. Daar tegenover staan dan weer landen als Noorwegen, waar er helemaal geen verschil is (dus ook geen 1%).

Elektrisch rijden ook net zo leuk?

Het bezitten van een elektrische auto is dus niet persé duurder en is beter voor het milieu. Maar is elektrisch rijden ook net zo leuk als normaal rijden? Dat hebben we de afgelopen week proberen uit te vogelen. Tesla voorzag ons van de Model 3 en liet ons kennis maken met het elektrisch rijden. Onze eerste indruk was zeker positief, maar wat vonden we er na een paar dagen van? Je leest het in onze review!

Reageer op artikel:
Elektrische auto de duurdere optie? Onderzoek bewijst het tegendeel!
Sluiten