Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 14 juni 2018

Waarom Bitcoin nooit zal slagen: Ripple CEO doet boekje open

Veel voorstanders van Bitcoin zijn nou niet bepaald fan van Ripple/XRP, en daar is een goede reden voor. In dit artikel leggen we je uit waarom. De CEO van Ripple, Brad Garlinghouse, laat zich sinds kort steeds vaker openlijk negatief uit over Bitcoin.

Ripple CEO over Bitcoin

Vorige week vertelde de miljardair dat Bitcoin allesbehalve het wondermiddel is, waar men op hoopte. Nu kunnen we een aantal opmerkelijke uitspraken aan het lijstje toevoegen. Tijdens een financiële conferentie in Boston werd Garlinghouse geïnterviewd door Stifel tech analist Lee Simpsons.

Schrijf je in voor de WANT nieuwsbrief?

En ontvang het tofste cryptonieuws dagelijks in je mail!
[revue_subscribe]

Halverwege het interview komt het gesprek op blockchain-technologie en de cryptomarkt. De invloedrijke CEO claimde vervolgens dat China de controle heeft over BTC:

“Ik zal je nog een verhaal vertellen waar men het te weinig over heeft, maar die zeker de moeite waard is. Bitcoin is onder de controle van China. Er zijn vier miners in China die controle hebben over meer dan vijftig procent van Bitcoin. Hoe weten we dat China niet gaat ingrijpen? Hoeveel landen willen een munteenheid gebruiken die vast zit aan China? Dat gaat gewoonweg niet gebeuren.”

Brad Garlinghouse Ripple Cryptocoin
Brad Garlinghouse

Daarmee legt Garlinghouse een pijnlijke zwakke plek van Bitcoin bloot. Zijn eigen oplossing, XRP, biedt een middenweg waar cryptocurrency enkel internationale betalingen faciliteert. Betalingen die uiteindelijk uitgevoerd worden met fiatgeld. Daarmee is het nodige toekomstscenario een stuk minder drastisch dan die van Bitcoin. In het geval van BTC is het doel om wereldwijd alle munteenheden te vervangen.

Uiteindelijk stevenen beide digitale munten op drastisch verschillende toekomstscenario’s af. Welk systeem het in the end bij het rechte eind heeft, is maar de vraag.

Ook kritisch over blockchain

Toch is de Ripple CEO ook kritisch over de onderliggende technologie van zowel Bitcoin als XRP, zijn eigen product. Dan hebben we het natuurlijk over Bitcoin: “Het zal niet de bankenwereld gaan disrupten, al zal het wel een belangrijke rol gaan spelen in de werking van ons systeem. Toch is het een kortzichtige blik.”

Oftewel, we moeten er volgens Garlinghouse niet teveel van verwachten. De miljardair beschrijft Ripple’s XRP als “de beste digitale asset voor verrekeningen.” Daarbij moest hij natuurlijk kort benadrukken dat Bitcoin er 45 minuten over doet om een transactie te verwerken, waar XRP slechts een paar seconden nodig heeft.

Uiteindelijk stevenen beide digitale munten op drastisch verschillende toekomstscenario’s af. Welk systeem het in the end bij het rechte eind heeft, is maar de vraag. Beide technologieën hebben de potentie om de financiële wereld te transformeren. Voor hetzelfde geld zijn beide cryptocurrencies over een paar jaar volledig verdwenen.

?Lees ook: Bitcoin heeft dieptepunt nog niet bereikt, juist nu investeren

CoinTelegraph

Reageer op artikel:
Waarom Bitcoin nooit zal slagen: Ripple CEO doet boekje open
Sluiten