Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 8 jun 2018

De grote vergissing: waarom fans van Bitcoin het succes van Ripple hekelen

Bitcoin is met afstand de meest bekende cryptocurrency. Misschien niet de beste, maar wel de grootste. Ook andere cryptocoins groeien als een malle, maar ze komen voorlopig niet bij Bitcoin in de buurt. Een van die succesvolle munten is Ripple. Ripple (XRP) is ontwikkeld om internationale transacties tussen bijvoorbeeld banken te vergemakkelijken. Te versnellen. Hier leggen we je uit wat XRP precies is.

Bitcoin vs Ripple: centraal vs decentraal

Steeds vaker krijgt Ripple aandacht, niet alleen in mainstream media maar ook op crypto-fora. Tot de grote onsteltenis van Bitcon diehards. Volgens velen verdient Ripple niet eens zijn plekje in de toplijsten met cryptocurrency. Niet omdat Ripple per se een slechte munt is, maar omdat de coin niks met Bitcoin en het hele idee van de blockchain te maken zou hebben.

Schrijf je in voor de WANT nieuwsbrief?

En ontvang het tofste technieuws dagelijks in je mail!.
[revue_subscribe]

Die spanning komt vooral voort uit de gecentraliseerde structuur van Ripple. Het systeem mist veel van de belangrijkste kwaliteiten van Bitcoin en andere cryptocoins. Dat zorgt ervoor dat de munt geschikter is voor financiële instanties. Maar tegelijkertijd maakt het Ripple eigenlijk irrelevant in het hele crypto-plaatje. Ripple is geen gedecentraliseerd toekomstideaal, maar een oplossing voor nu.

Ripple en Bitcoin munt

Het is een facilitator voor betalingen met de valuta die we allemaal gebruiken, niet een vervanging ervan, zoals Bitcoin dat wel poogt te zijn. Bitcoin’s netwerk is gebaseerd op de computerkracht die miners leveren. In ruil daarvoor krijgen zij stukjes van de munt terug. Dat maakt het hele systeem gedecentraliseerd.

Ripple is zo’n beetje het tegenovergestelde. De ontwikkelaars van Ripple wilden juist een dergelijke situatie voorkomen. Ripple geeft zelf zijn munt vrij, waarbij Ripple zelf een centrale rol vervult. Oftewel, zoals een bank nu ook doet met jouw geld. Alle huidige munten zijn bovendien nu al gemaakt: 100 miljard XRP. Alle Bitcoins zullen naar schatting pas over meer dan honderd jaar gemined zijn. Hier lees je hoe dat werkt.

Het aanbod staat dus vast bij Ripple, de vraag wisselt. Bij Bitcoin hebben vraag en aanbod continu invloed op de prijs. Al met al is Ripple dus een totaal ander product dan zijn grootste concurrent. Is dat een slecht iets? Nee, maar in de praktijk worden de munten vaak wel als hetzelfde product gezien. Dat is wel kwalijk.

Bitcoin is een betaalmiddel waarmee jij hopelijk ooit je boodschappen kunt doen. Ripple is een token, een onderdeel, van een systeem waarmee banken internationaal hun transacties kunnen uitvoeren.

Een totaal ander doel

Allebei is het handelswaar voor de huidige investeerders. Je kunt zowel XRP als BTC kopen en er winst mee maken, of verlies. Maar waar beide digitale munten voor staan, is een totaal ander verhaal. Bitcoin biedt een gedecentraliseerd en onafhankelijk betaalmiddel voor de toekomst. Ripple is een gecentraliseerd systeem om betalingen te faciliteren met bestaande valuta.

Bitcoin Ripple

Volgens onder andere de bedenker van Litecoin mag je Ripple daarom geen cryptocurrency noemen. Daar komt dan ook de ergernis vandaan dat Ripple wel continu in allerlei toplijstjes van cryptocurrencies staat. Opvallend genoeg is Ripple het daar gedeeltelijk mee eens. Het bedrijf heeft meermaals bevestigd dat het niet de bedoeling is dat men speculatief investeert in XRP.

Oftewel, wat iedereen nu doet. De ontwikkelaars wijzen erop dat financiële instanties XRP kunnen inslaan om hun liquiditeit te verhogen. Maar altijd als een ondersteuning van het bredere betalingssysteem dat Ripple diezelfde bedrijven biedt. Niet als een munt die echt een betaalmiddel op zich is, zoals Bitcoin.

Bitcoin is een betaalmiddel waarmee jij hopelijk ooit je boodschappen kunt doen. Ripple is een token, een onderdeel, van een systeem waarmee banken internationaal hun transacties kunnen uitvoeren. Van fiatgeld naar fiatgeld. Een systeem waar de consument dus in principe niks mee te maken heeft. Dat is een groot verschil. Een verschil dat de ene munt niet beter maakt dan de ander. Waarom zou je twee totaal andere producten op een irrelevante wijze vergelijken? Dat is dus precies de kern van het ‘probleem’.

Wil je toch oefenen met het traden van Bitcoin, Ethereum en andere munten? Check hier hoe je dat kunt doen zonder er echt geld in te steken. Of schrijf je in voor onze nieuwsbrief, zodat je het als eerste weet wanneer er groot nieuws is.

Reageer op artikel:
De grote vergissing: waarom fans van Bitcoin het succes van Ripple hekelen
Sluiten