Tech 7 jun 2018 Noah Korevaar

Ripple CEO over Bitcoin: ‘het is geen wondermiddel’

Bitcoin is niet het wondermiddel dat alle problemen oplost, waar men op hoopte aldus de CEO van Ripple, Brad Garlinghouse. Dat zei hij tijdens een interview dat afgelopen dinsdag op de Amerikaanse televisie werd uitgezonden.

Ripple CEO over Bitcoin

Ripple is een blockchain-startup dat aan een netwerk voor internationale betalingen werkt. Daarmee wil de startup dus niet per se het huidige stelsel (en de valuta) vervangen, zoals wel het doel van Bitcoin is.

Schrijf je in voor Ontbytes! ?

En ontvang het tofste cryptonieuws in je inbox!.
[revue_subscribe]

De token en cryptocurrency van Ripple, XRP, wordt enkel bedoeld om internationale transacties mee te versnellen. Een transitiemiddel. Hoe dat precies in zijn werk gaat, leggen we je allemaal uit in dit artikel.

Garlinghouse benadrukte tijdens het interview nogmaals dat Ripple los staat van de XRP token. Hij ziet bovendien Bitcoin zeker een rol spelen in de toekomst, maar niet een toekomst waarin de cryptocurrency grote problemen oplost of een globale munteenheid wordt.

Brad Garlinghouse Ripple Cryptocoin
Brad Garlinghouse

“Ik denk dat Bitcoin niet het wondermiddel wordt waar men op rekende, waar het allerlei verschillende problemen op zou gaan lossen… In plaats daarvan zie je specialisaties van verschillende soorten ledgers, verschillende soorten blockchains,” aldus Garlinghouse tijdens de Money 20/20 conferentie in Amsterdam.

Bitcoin is trager dan XRP

Daarbij stipte de miljardair (lees hier hoe) aan dat de Bitcoin blockchain “vrij traag” is, waar XRP transacties “duizend keer sneller” zijn. De gemiddelde transactieverwerking van Bitcoin bedroeg op dinsdag bijvoorbeeld 42 minuten.

Ik denk dat we nu vooral een overkoepelende groei zien in de markt, en dat er vele winnaars zullen zijn

XRP? vier seconden. Althans, als we de berekeningen van Ripple zelf moeten geloven. Een ding is echter meer dan duidelijk: XRP is vele malen sneller. Waar velen XRP als een concurrent van Bitcoin zien, valt dat volgens de CEO van Ripple echter mee:

“Nou, ik kijk er niet naar als de een versus de ander. Ik bedoel, het is haast jammer, denk ik, dat er mensen in de crypto en blockchain space zitten – voor hen is het bijna een heilige oorlog van de een versus de ander. Daar kijk ik dus echt totaal niet naar.”

Garlinghouse wijst er juist op dat er ruimte is voor meerdere cryptocurrencies: “Ik denk dat we nu vooral een overkoepelende groei zien in de markt, en dat er vele winnaars zullen zijn.”

Brad Garlinghouse explains the difference between Ripple and XRP from CNBC.

De impact van Bitcoin blijft in ieder geval groot. De schommelingen van ‘s werelds grootste cryptocurrency trokken de afgelopen maanden de rest van de markt grotendeels mee. Garlinghouse bevestigde die invloed, maar verwacht dat die situatie snel zal veranderen, wanneer men de verschillen tussen de munten inziet.

Investeerders die hun hoop op XRP en daarmee Ripple hebben gevestigd, zullen in ieder geval geduld moeten hebben. Het succes van de cryptocurrency is grotendeels afhankelijk van samenwerkingen met grote, logge financiële instanties. Dat gebeurt niet binnen een weekje.

?Lees ook: De grote vergissing: waarom fans van Bitcoin het succes van Ripple hekelen

Reageer op artikel:
Ripple CEO over Bitcoin: ‘het is geen wondermiddel’
Sluiten