Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 18 jan 2018

De les van Ripple en de inzakkende cryptomarkt: tijd voor paniek?

Ripple, Bitcoin, Ethereum: de gehele cryptomarkt zakte de afgelopen dagen in. Het is een wijze les voor de nieuwe investeerder: de lange termijn telt, en volatiliteit heeft twee kanten. Is het tijd voor paniek?

Cryptomarkt zakt in

Het is een pijnlijke week voor investeerders van… praktisch elke digitale munt. De cryptomarkt is plotseling ingezakt. Dat is even schrikken, vooral voor alle consumenten die afgelopen jaar zijn ingestapt. Die hebben namelijk de jaarlijkse klap van januari nog niet meegemaakt. Ja, elke januari, zelfs bijna tot op de dag af, sprong de cryptomarkt de afgelopen vier jaar een diep dal in.

Cryptomarkt

Maar goed, elke keer is het toch eng. Wat nou als de bubbel dit keer echt is gebarsten? Vooral Ripple kreeg deze week een flinke klap. De munt is afgelopen maand astronomisch in waarde gestegen. Opeens stond XRP op 3,84 dollar, op 4 januari. En dat terwijl de cryptocoin voor het grootste gedeelte van 2017 op 0,20 dollar bleef hangen.

Extreme correctie voor Ripple

Dat er een flinke correctie zou komen, lag voor de hand. Maar dit is wel erg extreem: afgelopen dinsdag was de munt opeens slechts 1,05 dollar waard. Oftewel, de marketcap is van 148.7 miljard naar 40.5 miljard dollar gezakt. Dat is een verlies van 72,66 procent.

Waar komt die forse daling vandaan? Ripple kreeg begin dit jaar een boost door goed nieuws: een aantal financiële instituties overwogen de token in te zetten voor internationale transacties. Geen kleintjes, maar voorname instanties uit Japan en een van de grootste internationale betalingsverwerkers. Alleen daarmee is het succes van de munt geen bubbel: er is een daadwerkelijke basis. Het systeem heeft nut. Dat kunnen we lang niet van elke cryptocoin zeggen.

Ripple

Volgens velen mag je Ripple mede daarom niet eens een cryptocoin noemen. Het is een munt die op een gecentraliseerde manier banken met transacties helpt. Niet een vervanging van huidige valuta. Meer lezen over waarom Bitcoin-fans Ripple hekelen? Hier leggen we je alles uit.

Niet meer proportioneel: bubbel bovenop nut

Experts waarschuwden eerder deze maand al dat de waarde van Ripple niet meer proportioneel is. De massa investeerders die enkel om winstbejag geld erin pompen, verhogen op een bubbel-achtige manier de waarde van de digitale munt. Er is een basis die Ripple waardevol maakt, maar niet voor 3,84 dollar.

“Het ecosysteem moet zeker een stuk groter worden om de hoge prijs van XRP te rechtvaardigen. Toch is het toekomstbeeld rooskleurig: het doel van Ripple is duidelijk. Dat onderscheidt de munt van andere cryptocurrency.” Aldus Michael Graham, analist en expert op het gebied van cryptocoins.

Voor velen is dit de eerste keer dat ze de nadelige kant van zware volatiliteit meemaken.

Vooral in het geval van Ripple is er dus voorlopig geen reden tot paniek. De munt is een groot succes, maar vooral op de lange termijn. Dit soort klappen zullen dus blijven komen, gevoed door de blinde investeringen van de massa. De daadwerkelijke waarde en ondersteuning zal blijven groeien. Het advies blijft dus: heb geduld.

Ripple zelf waarschuwt ook

Zelfs Ripple’s CEO, Brad Garlinghouse, heeft hiervoor gewaarschuwd: “Een van de dingen die we allemaal moeten onthouden, is dat de waarde van een token op de lange termijn wordt gedreven door het nut. Er is geen twijfel dat er veel hype in het systeem zit.” Dat is dus die extra laag die bovenop de waarde komt. Dat is niet houdbaar op de lange termijn.

Brad Garlinghouse Ripple Cryptocoin
Brad Garlinghouse

Wat dat betreft is dit een interessante case: ook een halve bubbel is schadelijk. De dalingen komen na het nieuws dat steeds meer overheden en instanties strengere wetten voor cryptocurrency willen gaan doorvoeren. Bovendien gebeurt dit dus elk jaar, maar waarom? Analisten wijzen het toe aan de feestdagen: men spendeert nu zijn winst aan vliegtuigtickets, cadeautjes en andere producten.

Juist munten als Ripple zijn afhankelijk van de zakelijke markt. Bedrijven die het systeem adopteren. Dat duurt nou eenmaal langer. Dat is de echte stabiele waarde, meer wars van volatiliteit. Om van die daadwerkelijke basis te profiteren zul je geduld moeten hebben.

Volatiliteit heeft twee kanten

De doorsnee consument heeft immers geen geduld voor de lange termijn. Bovendien kan de explosieve groei van de laatste maanden van 2017 niet eeuwig stand houden. Op een gegeven moment moet het stagneren. De investeerders die erin stapten voor snelle winst raken dan in paniek, en verkopen hun assets. De koers daalt dan, waarna nog meer eigenaren in paniek raken. Een vicieuze cirkel dus. Voor velen is dit de eerste keer dat ze de nadelige kant van zware volatiliteit zien.

Dit is dus het belangrijke moment om over je strategie na te denken. Ben je bereid om op de lange termijn te investeren? Of wil je op de korte termijn scoren. Juist munten als Ripple zijn afhankelijk van de zakelijke markt. Bedrijven die het systeem adopteren. Dat duurt nou eenmaal langer.

Dat is de echte stabiele waarde, meer wars van volatiliteit. Om van die daadwerkelijke basis te profiteren zul je geduld moeten hebben. De hype is eenmaal gunstig op de korte termijn. Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws rondom cryptocoins? Check dan onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
De les van Ripple en de inzakkende cryptomarkt: tijd voor paniek?
Sluiten