Ripple Futures: de toekomst van Ripple wordt stiekem al verhandeld

Toen het nieuws bekend werd dat er ook Bitcoin futures verhandeld konden worden, was het een groot iets waar veel aandacht aan is besteed. Het betekende dat Bitcoin opeens ook verhandeld kon worden op een gereguleerde beurs en dat banken en andere financiële instituten ook aan de slag konden met de Bitcoin handel. Wat de wereld niet weet, is dat in de tussentijd er al bijna anderhalf jaar ook al Ripple futures verhandeld worden.

Wat zijn futures

Als je in Bitcoin (of Ripple) futures handelt, handel je niet in bitcoin zelf, maar in financiële producten die gelinkt zijn aan de waarde van Bitcoin. Een future is een termijncontract, waarbij een koper en een verkoper afspreken dat de koper op een datum in de toekomst een bepaald bedrag ontvangt.

In het contract staat wanneer het contract afloopt, hoeveel er betaald moet worden en waar de future aan gelinkt is (in dit geval de waarde van Bitcoin).

Elke dag wordt er gekeken naar wat de future op dat moment waard is er wordt er met je afgerekend. Als je bijvoorbeeld voor 10 bitcoins een future hebt gekocht en de Bitcoin is ineens 10 euro meer waard, dan is je future op dat moment 10 x 10 = 100 euro meer waard en ontvang je honderd euro.

Als de waarde van bitcoin echter 10 euro is gedaald, dan ben jij 100 euro verschuldigd. Dit spelletje wordt elke dag doorgespeeld totdat het einde van het contract is bereikt en dan krijgt de koper van de future het afgesproken bedrag.

Je kunt tussendoor de future echter doorverkopen als als de waarde bijvoorbeeld hoger is dan de eindwaarde. Doordat de waarde van Bitcoin redelijk wispelturig is, kun je je voorstellen dat je bij een sterke daling opeens diep in de schulden kunt zitten.

Contract

Waarde Ripple gelinkt aan handel futures

Het was een big deal toen er opeens ook verhandeld kon worden in Bitcoin futures. Maar toen de derivatenbeurs giganten Cboe en CME Group uit Chicago in December vorig jaar voor het eerst aan de slag gingen met Bitcoin futures, verhandelde Crypto Facilities hun eigen Ripple (XRP) futures al voor zo’n 14,2 miljoen dollar per maand.

Tegen de tijd dat het eerste Bitcoin future contract van Cboe was afgelopen in januari, was het XRP futures volume van Crypto Facilities zelfs opgelopen tot 24,6 miljoen dollar per maand.

Opvallend is dat het volume van de verhandelde futures gelinkt lijkt te zijn aan de waarde van Ripple zelf. Bij een waardestijging nam telkens ook het volume toe en andersom.

Ripple futures

Met opzet uit de spotlight

Hoewel dat toch een behoorlijk volume is, lijkt de wereld het toch gemist te hebben. Dat is niet toevallig en Crypto Facilities lijkt het zelfs met opzet wat uit de spotlight gehouden te hebben.

Maar een enkeling buiten de eigen groep van investeerders wist überhaupt dat de futures werden verhandeld en al helemaal en om wat voor bedragen het ging was al helemaal niet algemeen bekend. Het lijkt er echter op dat de handel te groot wordt om verborgen te houden en in maart wordt volgens Crypto Facilities CEO Timo Schlaefer zelfs een nieuw record verwacht.

Ripple

Concentratie Ripple reden voor bezorgdheid

De CME Group heeft in het verleden al samengewerkt met Crypto Facilities bij het lanceren van hun Bitcoin futures en het is de vraag of ze ook bezig zullen gaan met Ripple futures. Hierover is nog een uitspraak gedaan en op de vraag of het bedrijf mogelijk Ripple futures aan het verkennen is, wordt geen commentaar gegeven.

Paul Chou, CEO van LedgerX (welke ook bezig is met Bitcoin afgeleide producten), geeft aan dat LedgerX zelf nog reserveringen heeft over het beginnen met Ripple Futures. Of ze ermee aan de slag gaan, heeft te maken met de concentratie van de Ripple coins.

Op het moment zou het grootste gedeelte van de coins namelijk in handen zijn van Ripple zelf, wat ervoor zorgt dat ze de waarde zouden kunnen manipuleren.

Hoewel Ripple futures dus behoorlijk verhandeld worden bij Crypto Facilities, lijkt de rest van de wereld nog een beetje de kat uit de boom te kijken. De Nederlandse overheid vindt cryptocurrency futures eigenlijk sowieso te risicovol en zal ze binnenkort gaan aanpakken. Zo zal het verboden worden om reclame te maken voor risicovolle financiële producten, zoals Bitcoin en Ripple futures.

Coindesk

Reageer op artikel:
Ripple Futures: de toekomst van Ripple wordt stiekem al verhandeld
Sluiten