Cryptomarkt in de ban van Ripple-rechtszaak, maar wat is er precies aan de hand?

Crypto Mark Hofman 22 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

Er is een pittige rechtszaak gaande in de wereld van Crypto. Ripple moet zich verdedigen tegen de SEC (Securities and Exchange Commission) en de gehele markt houdt zijn adem in. Nieuwe ontwikkelingen brengen de zaak opnieuw onder de aandacht, maar wat is er precies aan de hand?

Om je dat in zijn volledigheid uit te kunnen leggen, moeten we terug naar december 2020. Dat was het moment dat de SEC, onder leiding van Jay Clayton, juridische stappen nam tegen Ripple Labs. De reden: de vermeende verkoop van niet-geregistreerde effecten.

Crypto-wereld kijkt met open mond naar Ripple

Wie drie jaar geleden zijn geld had ingezet in Ripple’s crypto XRP, weet als geen ander dat een flinke crash alles wist te veranderen. De reden achter die crash is de rechtszaak waar we het vandaag over hebben.

In december 2020 maakte de SEC bekend dat het Ripple zou gaan vervolgen. Het beschuldigde het bedrijf van de verkoop van ongeregistreerde securities. Een handel die illegaal is. Amerikaanse beurzen stopten massaal de handel in de XRP-crypto en de crash was een feit.

Anno 2023 lijden veel investeerders nog steeds onder de gevolgen. Er zijn ontzettend veel exchanges die XRP niet meer willen of überhaupt kunnen aanbieden. Investeerders zijn dus op z’n zachtst gezegd de sjaak en daar laat Ripple, het bedrijf achter de crypto, het niet bij zitten.

Terugslaan de enige optie voor Ripple

In december 2020 schatten ontzettend veel experts de kans van Ripple klein in. De zaak leek in het voordeel te zijn van de toezichthouder, maar naarmate de tijd verstreek, bleek die totaal niet aan de orde te zijn.

Bitcoin crypto cryptocoins cryptocurrency
Coins (Afbeelding: Pexels / Worldspectrum)

Volgens Coinbase CEO Brain Amstrong had dat waarschijnlijk te maken met de manier waarop de SEC handelde. “De SEC realiseert zich dat het aanvallen van crypo onpopulair is, omdat het de consument schaadt”, zei hij destijds.

Drie jaar later hebben we laten zien dat Ripple de kaas alles behalve van het brood laat eten. Het bedrijf achter de XRP-crypto slaat terug, en klaarblijkelijk met succes.

SEC heeft moeite met de zaak

Jay Clayton gaf namens de SEC groen licht voor de rechtszaak tegen Ripple. Inmiddels is hij vertrokken bij de organisatie en was Gary Gensler de man die het stokje overnam. Verwachting was dan ook dat Gensler snel een einde zou maken aan de zaak, maar dat is tot op de dag van vandaag nog niet gebeurd.

Toch kunnen we inmiddels wel stellen dat er iets veranderd is. Waar er in december 2020 voornamelijk angst heerste in de cryptomarkt, lijkt deze anno 2023 positiever gestemd.

Netflix Trust No One The Hunt for the Crypto King Bitcoin
💰 (Afeelding: Netflix)

Crypto-wereld wacht af, maar is positief

De mogelijke uitkomst van de zaak is van groot belang voor de toekomst van de cryptosector en kan grote gevolgen hebben voor andere cryptoprojecten en hun gemeenschappen. Als Ripple wint of erin slaagt om met de toezichthouder te onderhandelen, kan dit leiden tot een vergelijkbaar resultaat voor andere bedrijven in de sector.

Hoe de zaak precies eindigt weet niemand en dat zorgt voor onzekerheid binnen de markt. Het heeft namelijk een grote invloed op de toekomst van de cryptosector, projecten en de bijbehorende communities.

Wint Ripple Lans het gevecht, dan kunnen andere bedrijven binnen de sector de toekomst positiever benaderen. Wint de SEC, dan kan de regelgever de gronden hebben om elke crypto hard aan te pakken. Indien nodig, natuurlijk.

Je zou verwachten dat de markt hierdoor eigenlijk in mineur is, maar de praktijk wijst uit dat dit wel meevalt. Ripple Labs en andere cryptobedrijven zijn zich inmiddels bewust van de noodzaak om aan wet- en regelgeving te houden. En dat is eigenlijk voor iedereen wel het beste.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen