Noah Korevaar
Noah Korevaar Tech 14 nov 2017
Leestijd: 5 minuten

9 dingen die je moet weten over Ripple (XRP): de volgende Bitcoin?

We schrijven hier geregeld over cryptocoins, waarvan Bitcoin natuurlijk de meest bekende is. Terwijl Bitcoin lekker blijft klimmen, zou je bijna vergeten dat er ook andere digitale munten zijn. Munten die nog spotgoedkoop zijn, en wellicht nog de explosieve groei van Bitcoin kunnen gaan evenaren. Ben jij er op tijd bij? In deze serie gaan we veelbelovende altcoins langs, om te checken welke je investering waard zijn. Nog niet bekend met de ins and outs van cryptocoins? Check dan eerst dit artikel.

Deze week hebben we het over Ripple, ook wel bekend als XRP. Deze bijzondere munt verschilt sterk van populaire cryptocurrencies zoals Bitcoins en Ethereum, maar heeft desondanks een veelbelovende toekomst en een sterke basis. We zetten tien zaken op een rijtje die je moet weten over Ripple (XRP).

1. Ripple is niet alleen een munt

Ripple is niet alleen een cryptocoin, maar ook een betaalprotocol. Het gaat om een valutanetwerk dat officieel bekend staat als het Ripple Transaction Protocol (RTXP). Het systeem is gebouwd op een open source en gedistribueerde basis. De bijbehorende munteenheid heet XRP, ook wel bekend als Ripples, en die kun je dus ook kopen. Het overkoepelende systeem streeft om veilig, instant en bijna gratis wereldwijd transacties uit te voeren, zonder terugboekingen.

Ripple XRP Cryptocoin

2. Ripple is specifiek ontworpen voor betalingsproviders

Veel altcoins zijn gemaakt om met de Bitcoin te concurreren, en hebben daarmee niet een specifiek doel. Ripple slaat een andere weg in, en is specifiek ontworpen voor financiële instituties en betalingsproviders. Bitcoins zijn bedoeld om waarde op te slaan, en algemene transacties mee uit te voeren. XRP biedt daarentegen een overkoepelend platform.

3. Ripple is niet gemaakt om huidige munteenheden te vervangen

Je leest het overal: Bitcoin gaat de dollar en de euro vervangen. Dat zal misschien ooit het geval zijn, maar het is een drastische verandering die wordt geambieerd. Ripple moet daarentegen functioneren als een brug tussen door overheden gesteunde klassieke munteenheden, die jij en ik nu in onze portemonnee hebben zitten. Zo moet waarde snel en veilig over grenzen overgedragen kunnen worden.

4. Razendsnel internationale transacties uitvoeren

Daarmee komen we aan bij het volgende belangrijke detail: Ripple kan razendsnel internationale transacties uitvoeren. Over het algemeen duurt dat op dit moment nog drie tot vier dagen, gemiddeld. Dat moet via een bank, die daar weer torenhoge bedragen voor vraagt. Dat lossen bedrijven nu nog soms op door rekeningen te openen in de landen waar ze vaak transacties mee uitvoeren. Ripple lost al die problemen op met een internationale verwerkingstijd van slechts vier seconden.

5. Ripple kan sneller opschalen dan Bitcoin

Ripple legt dus de focus op grote instanties en bedrijven. Daarom is de cryptocoin ook ontworpen om net zoveel transacties als Visa te kunnen verwerken. Dan hebben we het over 2000 transacties per seconde, gemiddeld. Dat is een stuk meer dan Bitcoin, die er maximaal zeven per seconde kan verwerken. Daardoor duurt het soms wel twee uur voor je transactie goedgekeurd is. Ripple is daarmee in theorie een stuk geschikter om aan de behoeften van bedrijven en consumenten te voldoen.

6. Ripple is zeer veilig

Opnieuw, Ripple is ontwikkeld voor grote financiële instituties. Daarom ligt de focus tijdens de ontwikkeling van de cryptocoin ook vooral op veiligheid. De ledger waarop de transacties van XRP worden verwerkt, is compleet open-source en wordt ondersteund door vertrouwde validators. Een team van full-time ontwikkelaars werkt er actief aan om dat zo te houden. Het is voor het team achter Ripple immers van het uiterste belang dat grote partijen het systeem kunnen vertrouwen. Doen ze dat niet, dan is het einde verhaal.

7. Ripple kan niet gemined worden

Bitcoin, Ethereum en de meeste andere cryptocurrencies kunnen gemined worden. Door complexe berekeningen uit te laten voeren door je computer kun je er zo coins bij krijgen. Ripple pakt het anders aan. Elke individuele coin die bestaat is al gemaakt door Ripple zelf. Het overgrote deel daarvan is in het bezit van Ripple zelf (55 miljard). Dat maakt XRP duurzamer, omdat er geen computerkracht en elektriciteit voor nodig is om nieuwe coins te maken. Ook is de balans daarmee sterker.

8. Veel banken ondersteunen Ripple al

Ripple is niet alleen veelbelovend op papier. De opvallende digitale munt wordt door steeds meer banken en betalingsproviders ondersteund. Een flinke lijst aan banken is Ripple al uitgebreid aan het testen: UniCredit, UBS, Santander, National Australia Bank, Shanghai Huarui Bank en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Er ligt dus al een sterke basis voor internationaal succes. De vraag is alleen wanneer de waarde van de XRP echt omhoog zal gaan. Zie het als een hardloopwedstrijd waarbij iedereen in de startblokken staat.

Ripple XRP Cryptocoin

9. Ripple gaat lekker

XRP groeit misschien niet zo snel als Bitcoin, maar vergis je niet: Ripple heeft een sterk half jaar achter de rug. Steeds meer beurzen ondersteunen de digitale munteenheid. Toch blijft de groei voorlopig achter, wat in jouw geval een voordeel is. Je kunt nu immers met weinig geld ontzettend veel XRP bemachtigen. Zelfs als Ripple uiteindelijk ‘slechts’ een tiende van Bitcoin waard wordt, zit jij alsnog flink gebakken. Daardoor kun je veiliger risico nemen, omdat zelfs een klein bedrag veel kan opleveren.

Het is helemaal aan jou of je in Ripple wil gaan investeren. We raden je aan om in de grafieken te duiken, en het manifesto van de ontwikkelaars te checken. Zo weet je precies wat het verhaal achter Ripple is. Zo val je niet alleen voor de hype, maar ondersteun je echt een innovatief verhaal waar je zelf ook in gelooft. Meer lezen over cryptocurrencies? Hier leggen we je de basis uit. Check ook hoe je veilig je coins kunt opslaan, voor ze allemaal gestolen worden!

Investeren in cryptocoins doe je geheel op eigen risico, WANT.nl is op geen enkele manier verantwoordelijk voor mogelijke resulterende financiële schade. Meer veelbelovende coins en tips vind je in ons cryptocoins dossier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
9 dingen die je moet weten over Ripple (XRP): de volgende Bitcoin?
Sluiten