Noah Korevaar
Noah Korevaar Home 12 mei 2018

Waarom ook jij openbare gratis wifi moet vermijden

Openbare wifi-netwerken kunnen het lichtpuntje zijn aan het einde van een internetloze tunnel. Toch is het verstandiger om ze te vermijden, ook voor de doorsnee gebruiker. In dit artikel leggen we je uit waarom.

Openbare wifi: ideaal, maar ook gevaarlijk

Tegenwoordig heb je bijna overal internet, ook zonder databundel. We zijn er allemaal wel eens schuldig aan geweest: op vakantie jagen op openbare wifi hotspots. Even je emails ophalen, of je vakantiekiekjes op Facebook zetten.

Daar denk je verder niet echt bij na. En waarom zou je? Gratis internet is gratis internet. Toch kleven er grote risico’s aan openbare wifi netwerken. Dat hoor je wel vaker, maar wat kan er dan mis gaan? We leggen het je uit.

Gratis internet open internet

Een onbeveiligde wifi verbinding is een netwerk dat niks versleutelt en beveiligt. Al je internetverkeer kan dus zo onderschept worden, in tegenstelling tot een beveiligde verbinding.

Bij een beveiligde verbinding wordt alles wat je doet versleuteld. Je kunt een onbeveiligd netwerk gemakkelijk herkennen. Een onbeveiligd netwerk vraagt namelijk niet om een wachtwoord.

Gratis internet open internet

Gestolen inloggegevens

Het grootste gevaar schuilt in het inloggen op diensten. Kwaadwillende derde partijen kunnen dus meespieken wanneer jij via een onbeveiligde verbinding op je bankaccount of Facebook inlogt. Ze hoeven enkel je verkeer te onderscheppen en te filteren.

Vervolgens kunnen ze op jouw diensten inloggen en zo met je online identiteit aan de haal gaan. Tegenwoordig versleutelen veel diensten zelf al jouw verkeer, maar dat is nog lang niet bij elke website het geval.

Dat is niet alleen een risico als je zelf je router niet beveiligt. Ook bij de gratis wifi die de NS aanbiedt in zijn treinen loop je gevaar. De Correspondent wist met twee goedkope zendertjes op een woonboot de gegevens van honderden treinreizigers te onderscheppen.

Alle data kan worden gestolen

Het gaat daarbij niet alleen om inloggegevens. Ook de inhoud van je berichten, emails en andere data kan gewoon gelezen worden door een derde partij. Sterker nog, daar is enkel een Android smartphone en een speciale app voor nodig.

Het moge duidelijk zijn: een beveiligde internetverbinding is niet alleen essentieel voor grote bedrijven.

Het is dus duidelijk dat het niet verstandig is om een onbeveiligd wifi-netwerk te gebruiken, ook voor de doorsnee internetgebruiker. Maar wat zijn de risico’s voor degene die de wifi aanbiedt?

Gratis internet open internet

Ook thuis en op je werk is het belangrijk dat je al je netwerken beveiligd. Er zijn namelijk verschillende manieren waarop derde partijen jouw internet kunnen misbruiken, waarbij je zelfs betrokken kan raken bij illegale praktijken.

Gestolen bandbreedte en illegale praktijken

Derde partijen kunnen bandbreedte stelen. Klinkt ingewikkeld, maar het is simpel: jouw internetverbinding heeft een bepaalde capaciteit. Hoe meer gebruikers erop zitten, hoe trager de verbinding kan worden.

De gebruikers die stiekem van jouw open internetverbinding profiteren, zitten zo dus indirect de rechtmatige gebruikers dwars.

Openbare wifi

Dat is nog een vervelend doch vrij bescheiden voorbeeld. Derde partijen kunnen ook jouw internet gebruiken om bestanden illegaal te downloaden of te verspreiden. Denk aan films, of virussen en zelfs kinderporno.

Alle sporen leiden dan naar jou, want jij bent de eigenaar van de router. Zo kun je dus in de problemen raken zonder dat je er ook maar iets mee te maken had.

Openbare wifi: het open raam voor inbrekers

Ten slotte kan er ook op jouw apparaten worden ingebroken. Je smartphone, computer en andere gadgets staan allemaal in verbinding met je router. Als het netwerk onbeveiligd is, dan kan ene derde partij zo je computer leegplunderen via die verbinding.

Het moge duidelijk zijn: een beveiligde internetverbinding is niet alleen essentieel voor grote bedrijven. Ook de doorsnee consument kan de dupe worden van illegale praktijken.

In dit artikel leggen we je uit hoe je het bereik van je router kunt verbeteren. Check ook de vijf beste wifiversterkers die we in deze WANT to Have op een rijtje hebben gezet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Waarom ook jij openbare gratis wifi moet vermijden
Sluiten