Risicospreiding en Bitcoin (BTC), hoe werkt dat?

Als investeerder zoek je natuurlijk naar mogelijkheden om ook in een dalende markt geld te verdienen en veilig te houden. Is risicospreiding een optie en wat zijn de mogelijkheden in de cryptomarkt als de Bitcoin daalt? Wij bespreken de mogelijkheden tot risicospreiding en bieden alternatieven. Wellicht geeft dit wat inzicht voor jouw eigen onderzoek naar de mogelijkheden in een dalende markt.

Bitcoin en risicospreiding in cryptomunten

De eerste vraag is of er mogelijkheden zijn om, als de Bitcoin daalt, jouw risico te spreiden. Hierbij lijkt het logisch om voor belegging in andere cryptomunten te kiezen. Hiervoor zoek je dan het liefst munten die qua prijsvorming zo min mogelijk verbonden zijn met de Bitcoin. Uit recent onderzoek blijkt dat de Altcoins een sterke correlatie met de Bitcoin laten zien in een dalende markt. Men onderzocht vier periodes van dalende koersen, namelijk:

  • december 2018 – februari 2019;
  • 8 tot 10 april 2019;
  • 27 juni – 17 juli 2019 en
  • 24 -28 september.

In onderstaande grafiek zie je de prijsdaling van de Bitcoin en de gezamenlijke Altcoins.

risicospreiding-bitcoin-altcoins
De resultaten van Bitcoin en Altcoins in dalende markten. Bron: beincrypto.com

Nu kun je met een kritische blik stellen dat het niet helemaal eerlijk is om één cryptomunt te vergelijken met de gecombineerde resultaten van alle anderen. Om deze analyse te detailleren kijken we naar eerder onderzoek.

Risicospreiding Bitcoin en correlatie in detail

In mei van dit jaar bleek uit gedetailleerd onderzoek dat er diverse correlaties bestaan tussen de Bitcoin en andere cryptomunten en tussen andere cryptomunten onderling. In de tabel bij dat onderzoek zie je de onderlinge correlatie tussen een groot aantal cryptomunten. Het blijkt dat risicospreiding nagenoeg onmogelijk is.

Hoe beperk je de risico’s als de Bitcoin daalt?

Hoe korter jouw beleggingshorizon is, hoe belangrijker het is om toch jouw verlies te beperken. Hoewel de correlatie tussen Bitcoin en andere cryptomunten weinig hoop biedt op risicospreiding zijn er toch 3 maatregelen die je kunt nemen:

  • Vermijd dubbele koersrisico’s. Een eerste stap is om het risico zo klein mogelijk te maken. Een dubbel risico is dan het laatste wat je wilt ervaren. Het is dus goed om dubbele koersrisico’s te vermijden. Hoe je dit kan doen legden we eerder uit;
  • Blijf rationeel handelen en probeer emotie uit te schakelen;
  •  Overweeg alternatieve markten, zoals stablecoins, of laat de cryptomarkt even afkoelen en stap tijdelijk uit.

Deze laatste twee punten komen aan de orde in dit artikel, dat we eerder schreven over handelen bij dalende koersen.

Uiteraard maakt een ieder zijn eigen afweging en willen wij geen advies geven. Wellicht biedt deze bijdrage wel een extra inzicht voor jouw eigen onderzoek naar een rationele beleggingsstrategie die bij jou past.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen van de Bitcoin?

Je kunt de ontwikkelingen zelf dagelijks volgen met onze WANT crypto-analyse. Deze kun je op de website bekijken, maar je kunt je ook eenmalig registreren om de crypto-analyse elke dag gratis in jouw mailbox te ontvangen. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven.

Reageer op artikel:
Risicospreiding en Bitcoin (BTC), hoe werkt dat?
Sluiten