Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Tech 3 apr 2018

Met dit exoskelet ga je als een ware Terminator de piste af

Hoe leuk skiën ook kan zijn, het blijft toch een vermoeiende bezigheid. Na een drukke dag op de piste weet je dat je je benen gaat voelen en waarschijnlijk is daarvoor après ski bedacht. De Startup Roam Robotics heeft echter een andere oplossing: een exoskelet dat je benen een extra boost geeft. Want waarom je pijn weg drinken als je het ook kan voorkomen? En après ski drankjes kun je daarna toch gewoon stiekem doen.

Intelligente schokdemper voor je knieën

Het exoskelet maak je vast aan je benen en zou volgens Roam Robotics werken als een soort intelligente schokdemper. De sensoren en de bijbehorende software hebben door wat je van plan bent en pasen de koppel bij de knie hierop aan met lucht actuators.

Hiermee doet het exoskelet het gedrag van de quadriceps spieren na en krijgen je eigen spieren wat versterking, waardoor het skiën minder zwaar is voor je benen.

Roam Robotics exoskelet

Ideale programma samenstellen in de app

Hoewel het systeem automatisch werkt, kun je ook de app induiken om zelf van alles aan te passen. Zo kun spelen met torque levels en verschillende modussen.

Er is een Factory modus, waarbij het programma automatisch werkt. In de Custom Design modus kun je zelf een soort programma samenstellen. In de app kun je verder ook je performance statistieken bekijken en data over je knieën.

Als een Terminator over de piste

Roam robotics denkt dat het exoskelet iets is dat veel mensen interessant zullen vinden. Het zou oudere skiërs zich jaren jonger laten voelen, zodat ze langer kunnen genieten van hun skivakantie. Ervaren skiërs zouden dagen achter elkaar kunnen trainen zonder allerlei vermoeidheidsverschijnselen.

Volgens één van de testpersonen zou je je als een soort Terminator op de piste voelen. Een andere testpersoon vond het vreselijk om na het skiën zonder de extra steun door het leven te moeten gaan.

Alvast exoskelet reserveren

Helaas is er op het moment alleen nog maar een prototype. Begin volgend jaar zou er echter een volledig product moeten zijn om mee de piste op te nemen. Als je enthousiast bent, kun je alvast een exemplaar reserveren voor 80 euro. Het uiteindelijke exoskelet wordt wel duurder dan dat. De verkoopprijs zou namelijk tussen de 1.623 euro en 2.029 euro liggen.

Wie weet dat we volgend jaar allemaal als Terminators over de piste vliegen. Een andere ontwikkeling die ons op de  piste zou moeten helpen komt van de Sloveense skifabrikant Elan. Deze zou werken aan een smart ski.

Roam RoboticsThe Verge

Reageer op artikel:
Met dit exoskelet ga je als een ware Terminator de piste af
Sluiten