Noah Korevaar
Noah Korevaar Tech 3 mei 2019
Leestijd: 2 minuten

Robert Downey Jr. harkt gigantische bedragen binnen met Avengers

Robert Downey Jr. heeft een groot aandeel in het succes van het Marvel Cinematic Universe. De miljarden-business die begon met Iron Man. Daar wordt de Amerikaanse acteur ook rijkelijk voor beloond. Vooral de Avengers films zijn zeer lucratief, zo blijkt nu.

Avengers: Infinity War en Avengers: Endgame

Naar verluidt harkte de acteur vorig jaar maar liefst minstens 75 miljoen dollar binnen met Avengers: Infinity War. Die film scoorde meer dan 2 miljard dollar in de bioscoop.

Ondertussen zijn we alweer bij Avengers: Endgame aanbeland, het slotstuk van tien jaar aan Marvel films. Een epische achtbaan die begon met de film die de carrière van Downey Jr. nieuw leven inblies: Iron Man.

Volgens The Hollywood Reporter  verdiende de acteur dus minstens 75 miljoen dollar aan Infinity War, een bedrag dat de acteur opnieuw zal scoren met Endgame. Dat beweert de doorgaans zeer goed ingelichte site op basis van “meerdere betrouwbare bronnen.”

Avengers Endgame Robert downey jr Iron Man Marvel

Zeer lucratieve deal

Downey heeft een opvallend contract voor zes films met Marvel kunnen sluiten na het onverwachte succes van de eerste Iron Man. Naast een vaste fee van 10 miljoen voor elke film behield hij de incentives die ervoor zorgden dat hij Iron Man een kans wilde geven: de acteur krijgt naar verluidt 2.5 procent van de winst van elke film.

Dat tikt lekker aan als je in films speelt die miljarden dollars binnenharken in de bioscoop. Daardoor kon zijn basissalaris van 10 miljoen dollar voor Infinity War opeens aangevuld worden tot meer dan 75 miljoen dollar.

Films als Captain America: Civil War en Spider-Man: Homecoming vallen buiten dat contract voor zes films. Daardoor krijgt hij naar verluidt een lager percentage, maar wel een fors hoger salaris. Betrouwbare bronnen beweren bijvoorbeeld dat Robert Downey Jr. 15 miljoen dollar kreeg voor drie dagen filmen voor Spider-Man: Homecoming. Dat zijn lucratieve uurtjes!

?Check ook: Zo ver ging Marvel om het einde van Avengers: Endgame geheim te houden

Geruchten?

Dat lucratieve feestje begon al met de eerste Avengers film, waarvoor de acteur naar verluidt 50 miljoen dollar kreeg. Met de nadruk op ‘naar verluidt’. Het blijven geruchten.

De business-publicatie Verdict spreekt deze schattingen bijvoorbeeld tegen, en beweert dat Downey 20 miljoen dollar verdiende met Infinity War, en een vergelijkbaar bedrag met Endgame.

Hoe dan ook is de boodschap duidelijk: de Iron Man-acteur harkt flinke bedragen binnen. Zijn vermogen wordt niet voor niks op meer dan 300 miljoen dollar geschat. Niet verkeerd voor een voormalig aan lager wal geraakte alcoholist!

Meer WANT?

Bij WANT schrijven we over heel veel meer onderwerpen dan toffe deals en elektrische fietsen. Zou houden we dagelijks het laatste nieuws bij omtrent smartphones, gadgets, films, series, Netflix en nog heel veel meer!

Benieuwd naar het grootste nieuws van de afgelopen week? Check dan zeker even onze eigen podcast WantKast! De meest recente aflevering vind je hieronder!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

The Hollywood Reporter

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Robert Downey Jr. harkt gigantische bedragen binnen met Avengers
Sluiten