Ilona Braam
Ilona Braam Cars 20 jul 2018

Pas op Verstappen! Autonoom racemonster voltooit Goodwood Hillclimb

We wachten er nu al een tijdje op dat er eindelijk autonome auto’s op de weg verschijnen. Verschillende automakers zijn er mee bezig en sommigen zeggen er zo’n beetje klaar voor te zijn, maar dat de regelgeving nog het laatste obstakel vormt. Terwijl we waarschijnlijk nog een tijdje moeten wachten om in zelfrijdende auto’s te worden rondgereden, zijn de voertuigen al wel bezig met wat wilde hobbies. Zo is Robocar onlangs de allereerste autonome auto geworden, die de Goodwood Hillclimb heeft voltooid.

Eerste succesvolle autonome auto op Goodwood

Het Hillclimb circuit op het Goodwood festival is nog best een pittige klim en het is dan ook behoorlijk indrukwekkend dat een auto hem zonder menselijke inmenging heeft weten te voltooien. De kunstmatige intelligentie aan boord moest helemaal zelf bepalen wanneer er gas gegeven moest worden, wanneer het tijd was om te remmen en in de tussentijd moest er natuurlijk ook nog bijgestuurd worden.

Robocar autonome auto
Foto: Topgear

Ruimte voor verbetering

Robocar is een autonome auto van het bedrijf Roborace. Het bedrijf gelooft dat de auto een ambassadeur zou kunnen zijn voor de toekomstige technologieën, die we op de weg zullen zien. In ieder geval was dit al een indrukwekkende prestatie, hoewel er natuurlijk nog wel behoorlijk wat ruimte is voor verbetering. Zo reed de auto gemiddeld maar zo’n 100 km per uur, wat natuurlijk wat matig is voor een race.

Formule AI races?

De verwachting is wel dat de snelheid binnenkort wordt opgeschroefd en autonome auto’s helemaal in hun eentje spannende wedstrijden kunnen rijden. Het wordt dan misschien een soort speelgoed autorace 2.0 voor volwassenen of robot wars, maar dan op de weg. In ieder geval zijn behoorlijk wat automakers bezig met autonome voertuigen en ze lijken al behoorlijk ver te zijn. Zo kan deze autonome auto bijvoorbeeld zelfs sneeuw en ijs trotseren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

MannersDesignboom

Reageer op artikel:
Pas op Verstappen! Autonoom racemonster voltooit Goodwood Hillclimb
Sluiten