RoboFly is het mechanische insect die zelf op klimaatmissie gaat

Er worden steeds slimmere robots ontwikkeld. Sommige zijn groot en hebben mensachtige features, anderen zijn mini maar zeker ook nuttig. Deze RoboFly behoort tot de laatste categorie. Deze kleine robot zou in de toekomst zelfs op missies kunnen gaan om het klimaat te redden.

RoboFly vliegt met eigen vleugels

Insecten zijn vaak irritant en heb je liever niet in je buurt. Dat geldt niet voor de RoboFly. Dat is namelijk ‘s werelds eerste robotische vliegende insect die niet hoeft aangesloten te zijn op een energiebron om te vliegen. De inimini robot weegt slechts een beetje meer dan een tandenstoker en vliegt met behulp van de kleine vleugeltjes. Die werken niet als propellors zoals je bij drones ziet, maar als echte vleugels.

Mini robot met grote krachten

Op dit moment kan de kleine robot nog niet veel meer dan opstijgen en landen. Maar, de plannen voor RoboFly zijn grootser dan dat. Zo moet de kleine robot in de toekomst bijvoorbeeld worden gebruikt om gaslekken te detecteren of om de groei van gewassen te onderzoeken en observeren. Een andere mogelijkheid is om de robot te voorzien van rookdetectoren zodat bosbranden snel kunnen worden gevonden dan nu gedaan wordt door grotere robots.

In deze gevallen worden er bijvoorbeeld een aantal vliegende robotjes uit een doos losgelaten die vervolgens autonoom op pad gaan. In het geval van een gaslek van bijvoorbeeld methaan gas, kan de robot een fel licht laten branden waardoor het gaslek wordt gemarkeerd. Dit zou een goede vervanging kunnen zijn van de gevaarlijkere manier waarop op dit moment met een gas-sensor wordt gezocht naar methaangaslekken. Een andere mogelijke toepassing is om over gewassen te vliegen en ziekten te herkennen.

robofly

Voordat Robofly dit allemaal kan moet hij wel eerst autonoom kunnen functioneren. Het zal nog een aantal jaren duren voordat dat kan.

Reageer op artikel:
RoboFly is het mechanische insect die zelf op klimaatmissie gaat
Sluiten