Black Mirror is er niks bij: minuscule vliegende robotbij ontwikkeld

Een van de grootste uitdagingen in robotica is het maken van een kleine variant ter grootte van een insect. Het is onderzoekers van Harvard echter gelukt een kleine vliegende robot te ontwikkelen.

De minuscule vliegende computer is een kleine bij die ook wel ”RoboBee” wordt genoemd. De bij is misschien een kleine robot, maar is een grote stap voor het ontwikkelen van kleine vliegende robots.

Deze kleine robot is een hogvlieger

Onderzoekers van de Harvard John A. Paulson School of Engineering and Applied Sciences (SEAS) en het Wyss Institute for Biologically-Inspired Engineering van Harvard (ja dat is een hele mond vol) werken al langer dan tien jaar aan de RoboBees. Een van de moeilijkheden bij het ontwikkelen van dergelijke kleine robots is dat vier vleugels vaak te zwaar zijn. En een klein apparaatje met twee vleugels vliegt vaak niet recht. Maar de RoboBee is het bewijs dat het bouwen van een vliegende robot ter grootte van een insect niet onmogelijk is.

De RoboBee werkt dankzij zachte kunstmatige ‘spieren’ die vervormen als ze onder stroom worden gezet. Dankzij de zachte kunstmatige ‘spieren’ van de RoboBee beschadigt hij niet wanneer hij ergens tegenaan vliegt. Er zijn eerder wel soortgelijke robots ontwikkeld, maar volgens de onderzoekers is dit de eerste microrobot die een gecontroleerde vlucht heeft volbracht.

Robot
De RoboBee (Bron: Harvard Microrobotics Lab)

RoboBee is sterk dankzij flexibele ‘spieren’

Het gebruik van zacht materiaal in ‘microrobotics’ wordt al jaren lang onderzocht. Dit materiaal maakt het ‘beestje’ namelijk een stuk sterker. Echter liep het ontwikkelen van dergelijke robots vaak vast op de kracht die kan worden gegenereerd met dit materiaal. Daarnaast zorgt dit er voor dat hij lastiger te besturen is.

De onderzoekers hebben verschillende versies van de RoboBee gebouwd, om verschillende vliegmethoden te demonstreren. De minuscule robots kunnen in de toekomst, wanneer ze goed doorontwikkeld zijn, bijvoorbeeld worden ingezet in reddingsmissies of om het weer en klimaat te monitoren.

De techniek voor kleine robots loopt nog steeds ver achter op de techniek voor grote meer traditionele exemplaren. Denk bijvoorbeeld aan deze robot van Boston Dynamics die een volledige turnroutine uitvoert. Maar deze ontwikkeling is een grote stap voor de microrobots.

Reageer op artikel:
Black Mirror is er niks bij: minuscule vliegende robotbij ontwikkeld
Sluiten