Jelle van Es
Jelle van Es | LinkedIn Tech 22 maart 2018

Waarom je robots niet op mensen moet laten lijken

Een toekomst waarin robots deel gaan uitmaken van onze maatschappij lijkt steeds minder ver weg. Zo heb je al een device die helpt met het bakken van hamburgers en Boston Dynamics is druk bezig om hun robothond verder uit te werken.

En dan heb je de robot van Akin Robotics. Zij hebben de slogan ‘Worth to Human’, maar als je één van hun uitvinden in de praktijk ziet, dan loop je er toch liever met een boog omheen.

Een creepy robot

Dat is het gevoel dat we krijgen van de onderstaande video waar een robot van Akin Robotics in de praktijk wordt gebracht. Het verontrustende aan deze versie is het menselijke uiterlijk dat door de maker wordt nagestreefd. Dat werkt gewoon niet goed.

Het is wat ons betreft beter om een robot gewoon als een robot te laten ogen. Maak er een Robin van uit Bassie & Adriaan (wellicht dat dat een referentie is die alleen de oudere lezers begrijpen) of een ander gezicht dat heel erg duidelijk geen mens is.

Maar een poging van een menselijk gezicht in combinatie met een pruik, doe dat maar niet.

Het helpt daarbij ook niet dat het doel van dit apparaat niet heel erg goed wordt uitgewerkt. Waarschijnlijk is het de bedoeling geweest dat het ding pamfletten zou uit delen. Maar in de praktijk weigert het ding om de pamfletten op een vriendelijke manier af te geven.

Hierdoor krijg je het idee dat de volgende stap het grijpen van jouw keel is. En dat die vervolgens langzaam, maar zeker even fijn wordt dichtgeknepen. Nee, dit is een toekomst die wij niet zien zitten.

Dus beste robotmakers van nu en van de toekomst: laat een robot een robot zijn. Maak er iets absurds van, zoals een dino in een robothotel. Maar laat het menselijke trekje achterwege.

Reageer op artikel:
Waarom je robots niet op mensen moet laten lijken
Sluiten