Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Tech 3 februari 2019

Dit robot hoofd kan alles voor je betekenen

Het liefst zou je eigenlijk een robot in huis hebben rondlopen die allerlei klusjes voor je doet van schoonmaken tot koken, maar die zich natuurlijk nooit tegen je zal keren. Helaas bestaat zoiets nog niet, maar wat we al wel hebben is Picoh. Deze robot (of eigenlijk alleen zijn hoofd) loopt dan wel niet rond maar je kunt hem programmeren om zo’n beetje alles, waar niet voor gelopen hoeft te worden, voor je te doen.

Robot met expressieve pixel LED oogjes

Picoh lijkt een overblijfsel te zijn uit een jaren ’70 sci-fi film en ondanks zijn ontbrekende lichaam toch nog te functioneren. De robot ziet er simpel uit, maar weet toch behoorlijk wat emotie over te brengen met zijn pixel LED oogjes, zijn basis met gekleurde lichtjes en zijn welgevormde neus. Het ding is uitgerust met een mechanische mond en kan het hoofd een beetje roteren om het allemaal wat levendiger te maken. Met zijn 10 cm hoogte is het een redelijk compact robotje, maar hij kan veel meer dan je in eerste instantie zou wachten.

Picoh robot

Zelf features toevoegen

De robot is namelijk programmeerbaar om zo’n beetje alles wat je maar wilt (zonder rondlopen) te doen. Zo kun je hem laten reageren als je zijn neus aanraakt en kan hij verstaan wat je zegt. Uiteraard kan hij ook met je babbelen, inclusief bewegende mond, en leert hij steeds meer dankzij machine learning en zijn AI capaciteiten. Je moet de  robot zien als een soort leeg canvas, waar je allerlei features aan toe kunt voegen. Zo kun je hem bijvoorbeeld programmeren om je elke ochtend te vertellen wat het weer gaat worden, maar is het ook mogelijk om hem emoties te laten lezen of gezichten te laten tracken. Ook kan hij je muziek voor je afspelen of reageren op bepaalde kleuren.

Picoh robot

Visueel programmeren met blokjes

Het programmeren kun je onder andere doen in de bijbehorende Ohbot Windows app. Hiermee kun je op een visuele manier programmeren door verschillende code-blokjes te slepen en in een bepaalde volgorde te zetten. Het is vergelijkbaar met het Scratch programma van Harvard, dat een makkelijke manier is om studenten te leren programmeren.

Pledgen op Kickstarter

Als je ervoor wilt gaan en Picoh in huis wilt halen, kun je hem bemachtigen bij Kickstarter. Voor een pledge van 88 euro kun je het robotje naar je toe laten komen en dat zou zelfs al in maart gebeuren. Wie weet dat je het tot een nog handigere assistent kunt maken dan je Alexa speaker, hoewel Alexa tegenwoordig echt overal te vinden is. Zo is er zelfs een Alexa-WC, die voor een “volledig meeslepende” ervaring op het toilet zou zorgen.

Kickstarter

Reageer op artikel:
Dit robot hoofd kan alles voor je betekenen
Sluiten