Tech 27 mei 2018 Lisanne Beijen

Zware ochtend? Deze slimme robot heeft zichzelf geleerd hoe hij je kan aankleden

Een groot aantal mensen heeft hulp in huis nodig. Zij hebben bijvoorbeeld hulp nodig bij het aankleden omdat ze dat vanwege hun leeftijd, of een lichamelijke beperking of ziekte niet (meer) kunnen. Robot kunnen potentieel helpen dit probleem op te lossen. Ook al zijn robots op veel plekken in de zorg nog wat controversieel omdat ze de menselijke touch zouden missen, blijken de mogelijkheden groot. Een goed voorbeeld daarvan is de PR2 robot.

Heeft deze robot nou wel of geen gevoel?

Het Amerikaanse Georgia Institute of Technology heeft een techniek ontwikkeld waardoor mensen hulp kunnen krijgen bij het aankleden, zonder dat daar mensenhanden aan te pas komen. De robot genaamd PR2 helpt hier namelijk bij. PR2 maakt gebruik van een zelflerende AI technologie waardoor hij geen ogen nodig heeft om mensen te helpen. Hij voelt namelijk de weerstand aan die mensen geven en kan op basis daarvan bijvoorbeeld een trui over iemands hand, elleboog en schouders begeleiden. Wie zei dat robots geen gevoel hebben?

robot

Hij is je altijd een stap voor

De robot heeft zichzelf geleerd hoe hij kleding bij iemand anders moet aantrekken door op een dag 11.000 simulaties te analyseren van hoe een andere machine een jurk bij iemand aantrekt. Sommige van de simulaties lieten zien dat het goed ging, anderen waren rampzalig en bijvoorbeeld veel te hardhandig. Ook werden er in de simulaties verschillende pasvormen van kleding gedemonstreerd, waardoor de robot kon leren hoe een kledingstuk om het lichaam hoort te zitten.

Deze voorbeelden hielpen de PR2 om de kracht in te schatten die het moet uitoefenen op het menselijk lichaam. Het belangrijkste aan de PR2 is dat hij altijd vooruit denkt. Hij denkt ongeveer een vijfde van een seconde vooruit in de toekomst, waardoor het zijn volgende handeling kan bedenken en plannen. Dankzij de AI denkt de robot na over wat er gebeurt wanneer hij bijvoorbeeld een jurk op een bepaalde manier bij iemand aantrekt.

Op dit moment is de robot nog lang niet klaar om in de praktijk te worden ingezet. Hij kan een jurk aan een arm aantrekken, maar volledig aankleden, dat zit er nu nog niet in. Er bestaan al wel andere robots met bizarre functies. Zo ook deze geavanceerde vis-robot van het MIT.

Het beste wat Tech en Culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Zware ochtend? Deze slimme robot heeft zichzelf geleerd hoe hij je kan aankleden
Sluiten