Jelle van Es
Jelle van Es Tech 19 aug 2018

Deze robothand maakt menselijke bewegingen

Op het gebied van bionische protheses worden er de laatste jaren heel wat stappen in de goede richting gezet. We zijn nog niet zover als in de game Deus Ex, maar stapje voor stapje worden er dingen uitgevonden waar mensen met een lichamelijke beperking heel erg veel aan hebben. Neem nu het bedrijf YouBionic dat al een tijdje aan de weg loopt te timmeren. Zij hebben onlangs een nieuw prototype uitgebracht van een robothand dat verdacht veel lijkt op een ‘gewone’ hand. En dat levert natuurlijk weer mogelijkheden op.

Robothand van de toekomst
Wat deze robothand nog net wat interessanter maakt, is dat hij via een 3D-printer is gemaakt. Dat betekent dat er uiteindelijk eventuele blauwdrukken makkelijk vrijgegeven kunnen worden en deze speciale hand in massaproductie genomen kan worden. In de onderstaande video kun je zien hoe alles een beetje werkt.

De robothand is momenteel in staat om realistische handbewegingen te maken, die behoorlijk vergelijkbaar is met de mogelijkheden van een gewone hand. Ook is de hand in staat om diverse polsbewegingen te maken, waardoor je hem op verschillende manieren kunt gaan gebruiken. Tot slot is het goed om te weten dat de hand in staat is om ook kracht te zetten, waardoor het geheel nog meer lijkt op een menselijke hand. Een ferme handdruk lijkt dus binnen de mogelijkheden te passen.

Robothand

Momenteel is de hand op een aantal verschillende manieren te gebruiken. Je kunt hem via een soort afstandsbediening besturen, via een programma dat een aantal handelingen kan voorprogrammeren of je laat hem bewegingen van andere mensen nadoen. Uiteindelijk zou het ook mogelijk moeten zijn om de hand te koppelen aan opdrachten die via de hersenen verstuurd kunnen gaan worden, maar dat duurt waarschijnlijk nog een tijd voordat men dat kan implementeren.

Meer lezen over wat robots vandaag de dag kunnen betekenen? Kijk dan eens hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Deze robothand maakt menselijke bewegingen
Sluiten