Jeroen Kraak
Jeroen Kraak | LinkedIn Gadgets 17 jun 2020

Angstaanjagende robothond is nu te koop (voor een bizar bedrag)

De robothond van Boston Dynamics wordt op verschillende manieren ingezet. Nu kun jij er ook een aanschaffen.

Robotmaker Boston Dynamics maakt verschillende soorten robots op basis van dieren. Een daarvan is een robothond met de naam Spot. Als je hem thuis wil laten rondlopen moet je wel een flinke portemonnee hebben.

Een heel dure robothond

De robothond is zeker niet goedkoop. Het heeft een prijskaartje van 74.500 dollar. Voor dat geld kun je natuurlijk ook een flinke auto of een heel hondenhotel kopen. Desondanks belooft het bedrijf dat het geld de investering wel waard is. Het noemt Spot de meest geavanceerde mobiele robot in de wereld. Hij kan namelijk bijna overal komen, waar een mens dat ook kan. Het kan alleen geen ladders op.

De robot wordt vooral gebruikt door bedrijven

Op dit moment wordt de robothond nog niet echt gehouden als gezelschapsdier. Je hoeft dan ook niet te verwachten dat het een pootje gaat geven. Spot wordt door bedrijven vooral ingezet voor het verzamelen van data. Zo wordt het gebruikt om 3D-kaarten te maken van bouwplaatsen. Offshore oliebedrijven gebruiken de robothond om machine fouten te ontdekken.

Het bedrijf ziet in dat soort werkzaamheden dan ook het meeste brood. “We verkopen de robot het meest aan klanten die gegevens willen verzamelen op plaatsen waar mensen niet zomaar kunnen komen. Meestal omdat het gevaarlijk is of de werkzaamheden mensen gek zouden maken, zoals 40 keer per dag met een camera rond een fabriek lopen en dezelfde foto’s moeten maken,” vertelt engineeer Zack Jackowski aan The Verge.

Spot tijdens de coronacrisis

De robothond bleek ook erg behulpzaam tijdens de coronacrisis. Singapore testte de robothond uit voor de bestrijding van het virus. Het dier liep in een park rond en riep mensen op om afstand te houden. Wel liep er een begeleider bij om zeker te weten dat alles goed gaat.

Reageer op artikel:
Angstaanjagende robothond is nu te koop (voor een bizar bedrag)
Sluiten