Ilona Braam
Ilona Braam Tech 15 jul 2018

Deze bijzettafel is meteen ook een handig robot hulpje

Voor veel mensen is het vanzelfsprekend om bijvoorbeeld even op te staan om een kopje koffie te zetten en weer mee terug te nemen. Voor deze mensen werken de spieren als vanzelf samen om alle handelingen bijna automatisch uit te voeren. Niet voor iedereen gaat het leven echter zo soepel. Er zijn zelfs behoorlijk wat mensen met fysieke beperkingen, die wel wat extra hulp kunnen gebruiken in het dagelijkse leven. Voor deze mensen zou het natuurlijk super zijn als bijvoorbeeld hun meubels een handje konden helpen. En dat is precies waar Libanese industriële designer Nour Malaeb mee bezig is: robotische meubels die je in huis helpen.

Robotische meubels als hulpjes

Het idee voor de robot meubels kwam bij Malaeb niet zomaar uit de lucht vallen. Hij woonde namelijk samen met zijn beste vriend, welke helaas lijdt aan spierdystrofie. Dit is een verzamelnaam voor verschillende erfelijke spieraandoeningen, waarbij de spieren steeds zwakker worden. Malaeb zag van dichtbij hoe dagelijkse bezigheden voor zijn vriend de grootste opgaven konden zijn en begon zich af te vragen of hij misschien geen meubels zou kunnen ontwerpen, die het werk voor zijn vriend zouden kunnen overnemen.

Relay robotische meubels

Robot tafel met spraakopdrachten

Tijdens zijn Master aan de School of Visual Arts in New York ging hij ermee aan de slag, met als resultaat Relay: een prototype tafeltje dat naar je toe kan komen en zichzelf ook nog in hoogte kan verstellen. Relay werkt uiteraard met spraakopdrachten, anders zou het alsnog niet echt handig zijn.

Relay

Wensen van potentiële gebruikers

Hoewel Relay nu nog een prototype is, heeft Malaeb grootste plannen met robotische meubelstukken. Hij heeft contact gezocht met de Brooklyn Center for Independence of the Disabled en heeft daar input gekregen van potentiële gebruikers. Zo wilde één van de mensen daar graag een slimme rollator, die ook nog als tafel kon dienen. Iemand anders was weer bang om te vallen om vervolgens niet meer op te kunnen staan. Daar zou weer een meubelstuk handig voor zijn, dat je weer zou kunnen helpen om op te staan.

Ultieme Ikea hack?

Uiteindelijk hoopt Malaeb robotische meubels te kunnen maken, die speciaal aangepast zijn op de wensen van de gebruiker. Hij hoopt ook dat hij van de Amerikaanse FDA goedkeuring kan krijgen om zijn plannen uit te voeren, zodat de meubels mogelijk ook zelfs door de verzekering worden betaald. In een ideale wereld ziet hij een soort systeem voor zich, waarbij je je oude Ikea meubel zou kunnen omtoveren tot een robotisch hulpje.

Dat zou nog eens een ikea hack zijn. Misschien zou hij eens moeten babbelen met de mannen van het YouTube kanaal FliteTest. Deze bouwden een Ikea stoel om tot een vliegtuigje.  Overigens zouden wij ook wel geïnteresseerd zijn in een paar robotische meubels.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Fast Company

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Deze bijzettafel is meteen ook een handig robot hulpje
Sluiten