Jelle van Es
Jelle van Es | LinkedIn Tech 28 dec 2018

Robots in Japans café worden bestuurd door mensen met beperking

Tokio is een stad waarin alles soms heel erg futuristisch lijkt. Sowieso worden robots al veel meer in Japan in gezet dan in de rest van de wereld. En er zijn ook themacafés die draaien in robots. Dan zou je kunnen zeggen dat dat ten koste gaat van de banen. Gelukkig is er nu een speciaal café genaamd Dawn ver.β. Daar worden de bestellingen opgenomen door robots, maar deze worden bestuurd door werknemers met een beperking, die op deze manier toch kunnen werken.

Robots in Tokio als hulp voor werknemers met een beperking
Vanuit hun thuissituatie in Tokio kunnen de werknemers met een beperking, en dat kan van alles zijn, de robots aansturen en naar de klanten toe rijden. Vervolgens kan er gesproken worden en op die manier de bestelling worden opgenomen en wordt dat automatisch doorgegeven aan de keuken. Nu is het zo dat de robots niet heel erg snel zijn, maar je gaat dan ook niet naar het café om snel wat te eten. Het is een ervaring, zoals je ook een Maid-themacafé hebt. De onderstaande video geeft je een idee hoe het te werk gaat.

De werknemers die de robot besturen krijgen overigens slechts het minimale loon van 1000 Japanse Yen per uur, wat neerkomt op zo’n acht euro. Dat is natuurlijk niet heel erg veel, maar naar verluid zijn zij blij met de kans die hen op deze manier wordt gegeven. Hieronder zie je een video van hoe zo’n robot precies wordt bestuurd door iemand met een beperking.

Helaas was het café er slechts tijdelijk, op 7 december is het alweer gesloten, maar de verschillende partijen die het café hebben mogelijk gemaakt willen voor de Olympische Spelen van 2020 een permanent café op deze manier openen.

tokio robot cafe

Daarmee is het café ook een mooie aanvulling op de boodschap die de Paralympische Spelen uit wil dragen. Dat iedereen mee kan doen met de maatschappij.

Reageer op artikel:
Robots in Japans café worden bestuurd door mensen met beperking
Sluiten