Next-level robots: maak kennis met de tentakel van Harvard University

Wetenschappers van Havard University hebben een nieuwe robot-arm ontwikkeld. Door middel van een video wordt duidelijk dat het gaat om een octopus-tentakel dat verschillende objecten stevig vast kan pakken. Hoe leip is dit?

Robots zijn in de loop der jaren sterk ontwikkeld, maar er zijn verschillende problemen waar anno 2020 nog steeds geen oplossingen voor zijn. Of waren in dit geval. Zo was het eerder niet mogelijk voor een robot-hand om objecten met vreemde vormen (stevig) vast te pakken. Wetenschappers van Harvard University hebben daar echter een oplossing voor gevonden.

Next-level robots: de tentakel van Harvard

Wetenschappers van Harvard University hebben de robot-tentakel ontwikkeld. Het gaat om een mechanische arm die bijzondere objecten weet vast te pakken. Bijzondere objecten als in objecten die groter zijn dan de arm zelf of vreemd gevormd zijn. En hoe doet hij dat dan? Nou, de naam verklapt het al een beetje.

De tentakel-arm is een robot-arm dat gebaseerd is op een tentakel van een octopus. Niet alleen ziet de arm eruit alsof hij van het zeedier afkomstig is, maar ook de zuignappen zijn overgenomen. Deze zuignappen hebben een dusdanig kracht, dat objecten vast blijven zitten. Althans, dat is wat de arm in theorie zou moeten kunnen, maar hoe zit dat eigenlijk in de praktijk. Werkt deze arm van Harvard University echt of is het slechts een goed idee?

In bovenstaande video is duidelijk te zien dat het dat eerste is. De arm weet koffiekoppen en walnoten zonder enige problemen op te pakken. Daarbij wordt zelfs een ontzettend grote bal gepakt, die dankzij de zuignappen moeiteloos omhoog getild wordt.

Hoe werkt het?

In de video zien we duidelijk dat de arm wordt bestuurd door twee luchtkanalen en de klepjes die daarbij horen. Een van deze controleert de hoeveelheid lucht dat in de arm komt. Dit zorgt ervoor dat de arm samentrekt.

Doe je dit bij de andere klep, dan doen de zuignappen hun werk. Het lucht verplaatst zich dan namelijk door de andere kanaaltjes waardoor de zuignappen vacuüm trekken en zo dus een object kunnen pakken. Deze zuigt zich dusdanig vast aan een object, dat het bijna niet mogelijk is om deze objecten lost te laten.

Zoals we dus al zeiden: next-level robots!

Reageer op artikel:
Next-level robots: maak kennis met de tentakel van Harvard University
Sluiten