Daniel Koster
Daniel Koster Home 7 mrt 2017

Robots lijken steeds meer op mensen, moeten zij (mensen)rechten krijgen?

Met de dag spelen robots een grotere rol in ons leven. Meer en meer wordt geautomatiseerd. Je kunt denken aan de robotstofzuiger, slimme thermostaat en bezorgdrones: allemaal slimme apparaten.

Kunstmatige intelligentie staat hieraan ten grondslag. Dat apparaten zelf kunnen ‘denken’. Dat robots kunnen ‘leren’. Kortom: dat robots steeds meer op mensen gaan lijken. Het is niet voor niets dat Elon Musk stelt dat wij onze banen aan robots gaan verliezen.

Maar, wat heeft de robot dan voor rechten. Want, als de robot kan denken zoals ons en de mens zelfs gaat vervangen, wanneer moet de robot dan ook als de mens worden behandeld? Een intrigerende vraag waar deze video antwoord op probeert te geven.

De conclusie is duidelijk: op dit moment hoeft de robot niet op mensenrechten te rekenen. Robots zijn gewetenloze apparaten zonder emoties en gevoelens. We programmeren ze zo dat ze geen pijn en verdriet kunnen ervaren. Wanneer wij ze echter gaan programmeren dat wél te doen, dan wordt het een ander verhaal.

Voor nu kunnen we robots dus als onze telefoons gebruiken: apparaten die doen wat wij willen en zelfs niks hebben in te brengen. En als we daar verandering in aanbrengen? Dan gaat er als gevolg daarvan veel veranderen, zoals seks met een robot. Dat wordt dan prostitutie. We zeiden het toch: een interessante vraag.

Reageer op artikel:
Robots lijken steeds meer op mensen, moeten zij (mensen)rechten krijgen?
Sluiten