Robots lijken uitstervingsgevaar bijen op magistrale wijze tegen te gaan

Wetenschap Sam Dille 4 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

De honingbij is verantwoordelijk voor de bestuiving van driekwart van alle gewassen wereldwijd. Heel belangrijk dus dat we goed voor onze bijen blijven zorgen. Al helemaal als je, je bedenkt dat bijna een kwart van alle bijensoorten is uitgestorven. Maar robots lijken de oplossing.

De Universiteit van Durham startte in 2021 het ‘RoboRoyale-project’. De groep onderzoekers ontwikkelde piepkleine robots die nauwelijks van echte bijen te onderscheiden zijn. Het bijzondere aan de robotbijen is dat ze zich alleen focussen op de bijenkoningin in plaats van op de hele kolonie. Door de koningin slim te beïnvloeden kunnen hele ecosystemen gered worden en net als de levens van miljoenen organismen.

Robots helpen de koningin een handje

De wetenschappers hebben de robots al getest in kunstmatige bijenkorven. Dit deden ze in Oostenrijk en Turkije met replica’s van hofbijen, die in een echte kolonie in direct contact staan met de koningin.

De robotbijen zijn speciaal geprogrammeerd om de koningin te stimuleren om zoveel mogelijk eitjes te leggen en feromonen aan te maken. De robots brengen bijvoorbeeld eiwitrijke voeding op het juiste moment bij de koningin. Meer eitjes, betekent natuurlijk meer bijen. Dat zorgt weer voor meer bestuiving van het omringende ecosysteem.

Bijen bespioneren

Het project heeft nog een doel. De robots hebben namelijk ingebouwde camera’s, waardoor ze van heel dichtbij het gedrag van bijen vastleggen. De onderzoekers hebben tijdens het testen al zeker 150 miljoen beelden opgenomen, van de taken die een koningin heeft binnen de korf.

De robotbijen hebben ook gedetailleerde beelden van de sociale interactie met andere bijen gemaakt. Het systeem kan ook andere organismen bestuderen, zoals planten en andere insecten.

Robots voor bijenkoningin
De slimme bijenrobots (Afbeelding: RoboRoyale)

Het zal nog even duren voordat de robots los kunnen gaan in een echte kolonie. Het RoboRoyale-project duurt nog tot 2026. Daarbij zijn bijen erg gevoelig voor vreemde objecten in hun korf. Ze kunnen heel goed herkennen wanneer iets of iemand niet bij ze hoort. Het robotsysteem moet dus perfect afgestemd zijn op de bijen zelf. En dat heeft nog even tijd nodig.

Praten met honden en katten: de code lijkt bijna gekraakt te zijn

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen