Alrik de Jong
Alrik de Jong | LinkedIn Home 27 mrt 2017

Wat Oranje kan leren van het Nederlandse robotvoetbal

Waar het Nederlandse voetbal in een dieper dal zit dan ooit, gaat het met de oranje voetbalrobots al jaren crescendo. Zo is het Nederlandse team TechUnited van de TU Eindhoven regerend wereldkampioen. Hoogste tijd om in de leer te gaan bij het Nederlandse robotvoetbal.

De coach heeft geen invloed

De robots van het voetbalteam van de TU Eindhoven voetballen volledig autonoom, de ‘coach’ heeft dus geen enkele invloed op het spel. We zijn ervan overtuigd dat Nederland bovenaan in de poule had gestaan als Danny Blind zich ook gewoon nergens mee had bemoeid.

Geen robot die het in zijn hoofd zou halen om een 17-jarige verdediger op te stellen

Wel mag een mens bij het robotvoetbal een robot wisselen. Laten we het dan maar omdraaien: een robot van TU Eindhoven wordt de nieuwe bondscoach, die zich puur op statistieken richt wat betreft de opstelling en wissels. Geen robot die het in zijn hoofd zou halen om een 17-jarige verdediger op te stellen die bij zijn club nog maar vier wedstrijden heeft gespeeld.

Innovatie in het robotvoetbal

Louis van Gaal innoveerde tijdens het WK voor het eerst in de Nederlandse voetbalgeschiedenis door te breken met het 4-3-3 systeem. Een systeem waarin zelfs Dirk Kuyt als verdediger de sterren van de hemel speelde. Maar daarna moest er zo nodig weer teruggegrepen worden naar de ouderwetse opstelling, waarmee het Nederlands elftal vervolgens afgang na afgang incasseerde.

TechUnited daarentegen blijft innoveren, ook na goede prestaties. Alleen op deze manier blijf je de concurrentie voor. Er wordt zelfs al verder vooruit gekeken dan het komende WK. Check hier de evolutie van de Nederlandse voetbalrobot.

Kijk eens naar het buitenland

De KNVB lijkt allergisch voor mensen uit een ander land in de technische staf. In plaats daarvan zoeken ze het in andere sporten als volleybal en waterpolo. Onlogica van de bovenste plank.

In de technische staf van TechUnited wordt wel logisch gedacht. Zo is de Mexicaanse programmeur Cesar Lopez Martinez volledig verantwoordelijk voor het onderscheppen van de bal. En ja hoor, tijdens het afgelopen WK kregen de Nederlandse robots het minste aantal doelpunten tegen. Prima eerste stap, ballen leren afpakken.

Geen faalangst en sterallures

Dit wordt een lastige, maar alles is aan te leren. Het falen van het Nederlands elftal heeft naar onze mening vooral te maken met een combinatie van faalangst en sterallures. Weg met die menselijke trekjes!

In deze video zit alles. De robot van TechUnited scoort een wondergoal, maar kijk eens hoe hij daarop reageert. Geen rare juichactie, gewoon stoïcijns teruglopen naar eigen helft. En door. Zelfvertrouwen en bescheidenheid ineen. Voor iedere wedstrijd afspelen in de kleedkamer, deze goal.

Penalty’s nemen

Even terug naar hét syndroom van het Nederlandse voetbal, dat nog stamt uit de tijd dat het Nederlands Elftal er nog wel wat van kon. Juist, penalty’s. Ook tijdens het laatste WK waar we aan deelnamen, werden we uitgeschakeld op penalty’s.

De Nederlandse robots beslisten de finale van het WK juist op strafschoppen. Wesley Sneijder en Jasper Cillessen, kijken jullie mee?

Naast falende voetballers zijn er ook genoeg falende robots. De schwalbes van deze lopende machines zijn nog slechter dan die van Arjen Robben.

Reageer op artikel:
Wat Oranje kan leren van het Nederlandse robotvoetbal
Sluiten