Alrik de Jong
Alrik de Jong Tech 6 mei 2017

Dit werd ‘m niet: de Rokr E1, ‘s werelds eerste iTunes Phone (2005)

Aan revolutionaire innovaties gaan ellenlange onderzoeken, testfases, en pretentieuze presentaties vooraf. Des te pijnlijker is het als jouw uitvinding helemaal niet zo revolutionair blijkt te zijn. In deze rubriek behandelen we de flops uit de techgeschiedenis. Vandaag aandacht voor de Rokr E1, ‘s werelds eerste iTunes Phone.

Twee jaar voordat Steve Jobs de iPhone introduceerde aan het grote publiek, deed hij hetzelfde met de Rokr E1. Nog steeds weet niemand waarom dit nou nodig was.

De Rokr E1, een samenwerking tussen Motorola en Apple, was de eerste mobiele telefoon waarmee je muziek van Apple iTunes af kon spelen. Slechts honderd nummers, vergelijkbaar met de 512 MB op de iPhone shuffle destijds. Via de telefoon zelf kon je geen nummers downloaden.

Een interessante en achteraf lachwekkende quote uit een nieuwsbericht van NU.nl na de aankondiging: ‘Het is voor het eerst dat Apple zich begeeft op de markt voor mobiele telefonie. Sommige analisten menen dat Apple zich daarmee op glad ijs begeeft. De telefoon zou concurrentie kunnen vormen voor Apple’s eigen iPod.’

De gebreken van de Rokr E1

De telefoon bleek uiteindelijk een concurrent voor niets of niemand. Vooral de limiet van honderd nummers zorgde ervoor dat de consument de telefoon links liet liggen. Daarnaast ging de overdracht van computer naar telefoon extreem traag en een draadloze verbinding was geen optie.

Ondanks de enorme marketingactie, de grootse woorden van Steve Jobs en veelbelovende voorspellingen van internationale techwebsites, werd het toestel een flop. Dit werd twee jaar later natuurlijk ruimschoots goedgemaakt, al had Motorola daar weinig aan.

Of een flop van Apple een unicum is? Nee, niet bepaald. Onder meer de Pippin, deze spelcomputer van Apple, werd ‘m ook niet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dit werd ‘m niet: de Rokr E1, ‘s werelds eerste iTunes Phone (2005)
Sluiten