Ilona Braam
Ilona Braam Pop-Culture 15 mrt 2018
Leestijd: 2 minuten

Nederlandse kunstenaar pakt lichtvervuiling creatief aan

We staan er meestal niet bij stil, maar eigenlijk zou een behoorlijk deel van Nederland helemaal geen land moeten zijn is de Afsluitdijk één van de dingen die ervoor zorgt dat we niet onder water komen te staan. Om deze dijk in de spotlight te zetten heeft de overheid kunstenaar Daan Roosegaarde gevraagd om zijn creativiteit in te zetten. Het resultaat is de “Gates of Light”, die de Afsluitdijk letterlijk in de spotlight zet en meteen ook lichtvervuiling onder de aandacht brengt.

Lichtvervuiling is een ding

Roosegaarde pakt de gelegenheid aan om het belang van de Afsluitdijk onder de aandacht te brengen en meteen ook een ander punt aan te pakken: lichtvervuiling. Lichtvervuiling (en niet luchtvervuiling) wordt veroorzaakt door alle kustlicht dat we gebruiken en zorgt ervoor dat de nachtelijke omgeving altijd maar helder blijft. Volgens de World Atlas of Artificial Night Sky Brightness zou 99 procent van de mensen in Europa de melkweg niet kunnen zien, doordat de lucht vervuild is met kunstlicht.

Gates of Light lichtvervuiling Daan Roosegaarde

Gates of Light

Om te laten zien dat het ook anders kan zet Roosegaarde de Gates of Light in, welke is geïnspireerd door de retroreflecterende vleugels van vlinders. Een retroreflector stuurt invallende straling, waaronder licht, terug in exact dezelfde richting als waar het vandaan komt.

In het verkeer wordt dit bijvoorbeeld gebruikt om het licht van koplampen terug te kaatsen, zodat bestuurders het licht goed kunnen zien. Ook de Afsluitdijk is nu dus een soort retroreflector geworden en wordt automatisch verlicht, wanneer er auto’s voorbijrijden. Als de auto weer weg is, keert de dijk weer terug naar de duisternis.

Op de site van Studio Roosegaarde is een filmpje te zien van wat je je hierbij  moet voorstellen.

Gates of Light lichtvervuiling Daan Roosegaarde

Lichtgevende algen en energieopwekkende vliegers

Roosegaarde geeft aan dat dit een statement is, die energieneutraal is. Er is namelijk alleen licht wanneer er een auto langsrijdt. Door licht te gebruiken dat toch al aanwezig is, wordt er geen onnodige energie verbruikt en voor lichtvuiling gezorgd.

De kunstenaar laat met twee andere projecten nog meer mogelijkheden zien om verantwoordelijk met licht om te gaan. Zo heeft hij voor zijn Glowing Nature project een tentoonstelling in een bunker in de buurt van de afsluitdijk, waar hij licht weet te creëren door gebruik te maken van bioluminescente algen.

Bij het Windvogel project gebruikt hij weer de wind om met vliegers energie op te wekken. De vliegers zouden genoeg energie kunnen opwekken voor maar liefst 200 huishoudens.

Glowing Nature Daan

De kunstenaar is dus goed bezig en wie weet dat zijn ideeën door de overheid overgenomen zullen worden. In sommige landen lijken mensen meer bezig te zijn met duurzaamheid dan anderen. Zo lijken Scandinavische landen zich erg in te zetten om de natuur te behouden, maar misschien is dat ook niet zo gek aangezien de natuur daar bijzonder mooi is. In Noorwegen zou een duurzaam hotel dat zelf energie opwekt, een steentje bij moeten dragen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Earther

Reageer op artikel:
Nederlandse kunstenaar pakt lichtvervuiling creatief aan
Sluiten