Rotterdam krijgt de eerste high tech drijvende boerderij ter wereld

Er zijn een aantal dingen waar Nederland in excelleert: het boerenleven en water. Waarom deze twee dingen niet combineren? Binnenkort kun je een drijvende boerderij vinden in de Rotterdamse haven.

Een boerderij óp de haven

Binnenkort wordt de eerste drijvende boerderij ter wereld gerealiseerd in de Merwehaven in Rotterdam. Op deze boerderij, die Floating Farm wordt genoemd, is een normaal werkende boerderij de dagelijks verse zuivelproducten zal gaan produceren. Daarnaast gaat de boerderij ook functioneren als een levend lab waarin het voedselproductieproces wordt onderzocht en wordt gekeken naar het gebruik en de verspilling van water en afval.

De Floating Farm moet inzicht gaan geven in de herkomst van eten en moet ook het imago van boerenbedrijven verbeteren. Het bedrijf heeft zijn deuren straks dan ook open voor bezoekers die meer willen weten over het boerenleven en het voedselproductieproces. Ook kan de boerderij worden gebruikt door universiteiten en onderzoeksbedrijven om experimenten uit te voeren met betrekking tot duurzaamheid en een zelfvoorzienend leven.

Lekker dobberen

De Floating Farm dobbert straks op de Merwehaven in Rotterdam, naast de Markthal en de Euromast. Er grazen dus inderdaad volgend jaar koeien op de haven. De rood-bonten runderen van het Franse ras Montbéliarde, die we kennen van de heerlijke Comté kaas, zullen er straks rondlopen. De zuivel die deze koeien produceren is van hoge kwaliteit. Daar houden we wel van!

Boer Albert Boersen en boerin Myrthe Brabander zullen zich gaan ontfermen over de drijvende boerderij. Op dit moment staat er alleen nog een informatiecentrum op de plek waar de boerderij moet komen. Uiteindelijk zullen de weide en stallen op een grote betonnen drijfbak van meer dan duizend vierkante meter komen te staan.

drijvende boerderij

High-tech boerderij

Ondanks dat ze op de meeste boerderijen niet onbekend zijn met technologie, tilt deze boerderij de technologie tot een nog hoger niveau. Zo wordt er op de Floating Farm gewerkt via het principe van de ‘circulaire economie‘: er wordt onder andere urine opgevangen in de speciale vloer waarna het door een speciaal scheidingsproces weer kan worden hergebruikt. Wees gerust: dit restproduct zal niet in je yoghurt belanden ?.

drijvende boerderij

Je hoeft binnenkort de stad dus niet meer uit om een boerderij te bezoeken en een ultra verse fles melk te scoren (mits je in Rotterdam woont natuurlijk). De drijvende boerderij is een van de vele opkomende duurzame en zelfvoorzienende initiatieven. Wist jij bijvoorbeeld al dat het festival DGTL ook een heel duurzaamheidsprogramma heeft? En ken je deze biologisch afbreekbare oordopjes van Nederlandse bodem al?

Reageer op artikel:
Rotterdam krijgt de eerste high tech drijvende boerderij ter wereld
Sluiten