Er ligt roze sneeuw in Europa en dat is geen goed nieuws

In Europa komt een nieuw fenomeen voor: roze sneeuw. Hoewel het natuurlijk prachtig lijkt, is dat absoluut niet het geval.

Het heeft misschien wat weg van een science fictionfilm, de roze sneeuw die op dit moment bovenop de Italiaanse alpen ligt. Hoewel het een ideale pr-stunt lijkt voor de Giro d’Italia, heeft het daar niets mee te maken. Het is zelfs een heel slecht teken volgens wetenschappers die het fenomeen bestuderen, meldt Gizmodo.

Roze sneeuw zorgt voor nare gevolgen

De roze sneeuw ziet er prachtig uit, maar dat is geen goed nieuws. De roze kleur komt volgens wetenschappers door algen die tot bloei zijn gekomen. Hoewel ze verder niets doen met de sneeuw, is het toch niet goed. Door de algen kan het sneller gaan smelten. Dat komt niet door de algen, maar de sneeuw zelf. De roze kleur absorbeert meer zonlicht, waardoor het warmer wordt. Wit doet niet. Denk bijvoorbeeld aan de huizen in het zuiden van Europa. Die zijn wit zodat het in de zomer koeler is. Het is dus logisch dat door de warmere temperatuur sneeuw eerder smelt.

Bloemen en algen zoals deze komt al regelmatig voor op de bergen in de zomer. Door de juiste combinatie van licht, warmte en water kunnen ze ontstaan. Normaal zijn ze niet actief doordat ze onder de sneeuw liggen, maar als het smeltseizoen begint komt het leven. Het is echter nog onbekend of door klimaatverandering deze vaker op gletsjers zullen voorkomen. Onderzoekers gaan dit nu verder onderzoeken.

Niet alleen in Europa

De Alpen zijn zeker niet de enige regio waar de algen voorkomen. Ook rond de Noordpool en Antarctica zijn ze gesignaleerd. Zo is er roze sneeuw gesignaleerd in Alaska en is er in Antarctica op sommige plaatsen rode sneeuw. Bovendien is op de Zuidpool ook al rare groene alggroei gesignaleerd.

Toch zijn algen niet de enige die voor roze sneeuw zorgen. In Nieuw Zeeland is de kleurrijke sneeuw ook gezien alleen had dat een andere oorzaak. Vanwege de bosbranden in Australië kwam op het naburige eiland de as terecht. De as heeft echter dezelfde gevolgen als de algen. Ook dit zorgt voor het sneller smelten.

Reageer op artikel:
Er ligt roze sneeuw in Europa en dat is geen goed nieuws
Sluiten