Cryptocoins 11 jul 2018 Ilona Braam

Zo gebruik je de RSI index om te investeren in Bitcoin

Er bestaan verschillende theorieën met betrekking tot wanneer je zou moeten investeren in aandelen of cryptocurrencies, zoals Bitcoin. Sommige theorieën stammen zelfs uit de 19e eeuw en blijken nog steeds goed te werken. Een andere manier om je Bitcoin investeringen te timen is door te letten op de RSI (Relative Strength Index) index. Deze index lijkt behoorlijk goed aan te geven wanneer de waarde weer gaat dalen of juist stijgen. Dit is hoe het werkt.

De Oscillator

De RSI index is een van de meeste gebruikte technische tools om te bepalen wanneer het een goed moment is om in iets te investeren of om juist je assets weer te verkopen. De index geeft namelijk aan wanneer de waarde van bijvoorbeeld Bitcoin teveel afwijkt van de werkelijke waarde en er binnenkort waarschijnlijk een correctie aan zit te komen naar beneden of boven. De index waardes komen voort uit een redelijk complexe formule, waar we je verder niet mee gaan lastig vallen. Wat je wel moet weten is dat de formule een grafiek produceert, de zogenaamde oscillator, welke waardes weergeeft van 0 tot 100.

RSI Relative Strenght Index

Hoge RSI waarde voorspelt aankomende daling

Wanneer de RSI waarde hoger is dan 70, betekent het dat Bitcoin overgekocht is en dat de waarde weer zou kunnen gaan dalen. Hoe verder de waarde boven de 70 hangt, hoe meer oververkocht de coins zijn en hoe groter de daling waarschijnlijk wordt. Dus als de waarde redelijk hoog is, is het mogelijk een goed moment om je coins te verkopen. Als de RSI waarde aan de ander kant onder de 30 dropt, betekent het dat Bitcoin juist oververkocht is en dat de waarde binnenkort zou kunnen gaan stijgen. Dan zou het juist een goed moment kunnen zijn om te investeren.

Bitcoin verkopen

Niet wachten op extreme waardes

Hoewel de meest extreme waardes 0 en 100 zijn, hoef je niet te wachten totdat deze waardes bereikt worden. Het komt namelijk bijna nooit voor dat de RSI waarde helemaal naar 0 of 100 gaat. Als de waarde boven de 85 of onder de 15 belandt, is dat al een extreme afwijking en is het in principe tijd om te handelen.

Werkt het echt?

Het klinkt als een leuke theorie, maar werkt het ook echt? In de praktijk lijken de waardes inderdaad behoorlijk accuraat te voorspellen wanneer er weer een waardedaling of stijging op komst is. Als bijvoorbeeld gekeken wordt naar de RSI waardes van Bitcoin, zien we dat bijna elke keer dat de waarde onder de 30 kwam, Bitcoin weer omhoog ging met 22 tot 83 procent. Ook als we naar Ethereum kijken, blijkt de theorie op te gaan.

Natuurlijk is de RSI index niet de Heilige graal en moet je je er ook niet op blindstaren. Achteraf bleek de correctie van 2014 ook enigszins een hint te geven over de waarde van Bitcoin in 2018. De correctie van 2018 blijkt namelijk hetzelfde patroon te volgen, maar dan in versnelde vorm.

Coindesk

Reageer op artikel:
Zo gebruik je de RSI index om te investeren in Bitcoin
Sluiten