Lisanne Beijen
Lisanne Beijen Tech 20 sep 2017
Leestijd: 3 minuten

Twitter en Facebook move over: zo heb je altijd het beste nieuwsoverzicht

Als je niet de hele dag online bent dan gaan veel nieuwsberichten langs je heen. Het is onmogelijk om altijd al het nieuws te lezen, maar het is wel fijn om een overzicht te hebben van het nieuws waarin je wel geïnteresseerd bent, zonder dat je je complete Twitter-feed door hoeft te scrollen. De oplossing hiervoor is RSS: Rich Site Summary. Het ultieme nieuwsoverzicht van alle updates die je niet wilt missen.

Waarom je echt RSS moet gaan gebruiken

Het kan zijn dat je nog nooit van RSS hebt gehoord, of dat je jaren geleden bent gestopt met het gebruiken er van. Na het lezen van dit artikel zul je overtuigd zijn van het nut van RSS als bron van je nieuws en kun je Twitter en Facebook wel links laten liggen.

Wat RSS is? Het is een gestandaardiseerde manier van het presenteren van tekst en afbeeldingen in een feed. Het kan gebruikt worden in verschillende apps en webservices. Je kunt dit vergelijken met je Twitter newsfeed waarvan de opmaak ook steeds hetzelfde is. RSS bestaat zodat je zelf niet vijftien verschillende nieuwswebsites, blogs en andere pagina’s hoeft te bezoeken om op de hoogte te zijn van waar je in geïnteresseerd bent.

RSS

Er zijn verschillende Reader-apps die je kunt inschakelen voor het verzamelen van nieuws. Dit nieuws wordt dan allemaal verzameld in de reader. Bekende Reader-apps zijn Feedly en Reeder. Deze apps presenteren het nieuws dat jij wilt zien in een chronologische lijst. Wanneer je op het nieuwsitem klikt krijg je meestal eerst de verkorte versie te zien en kun je daarna eventueel door gaan naar de site van oorsprong.

Hoe werkt het?

Om nieuws in je RSS-reader te krijgen moet je wel eerst geabonneerd zijn op een RSS-feed van de pagina(‘s) waarvan je de berichten wilt ontvangen. De feed wordt meestal aangegeven met dit oranje icoontje dat je vast wel eens voorbij hebt zien komen.

Met RSS heb je totale controle over welk nieuws je wel, en welk nieuws je niet te zien krijgt. Het handigste aan de feed is dat je niet constant online hoeft te zijn om niets te missen. Je kunt naast nieuws, ook blogs toevoegen aan je nieuwsoverzicht of andere pagina’s waarvan je de laatste updates over jouw favoriete onderwerp niet wilt missen.

nieuwsoverzicht

Burst your bubble

Het gebruik maken van een reader maakt het wel gemakkelijk om een kleine nieuws-bubbel voor jezelf te creëren. Dit wil je natuurlijk liever niet. Het is daarom aan te raden om verschillende bronnen toe te voegen aan je verzameling zodat je (wellicht dezelfde) nieuwsberichten uit verschillende invalshoeken te zien krijgt in je nieuwsoverzicht.

Zo maken wij bijvoorbeeld gebruik van een RSS-feed die vol zit met een groot aantal interessante (inter)nationale techpagina’s. Al kunnen we ons voorstellen dat jij aan alleen WANT.nl wel genoeg hebt ;-).

Wil je lekker up-to-date blijven van het laatste nieuws en daar in een paar seconden door heen kunnen scrollen? Dan is het zeker aan te raden een RSS-reader in te schakelen. Je kunt ook gebruik maken van de app Feedster op je smartphone. Lees hier hoe die app je leven makkelijker kan maken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Twitter en Facebook move over: zo heb je altijd het beste nieuwsoverzicht
Sluiten