WANT Famous: Ruben Lenten over hoe technologie hem helpt zijn grenzen te verleggen

Ruben Lenten staat bekend als de meest grensverleggende en radicale kitesurfer ter wereld. Hij groeide op met één been in Noordwijk en één been in de Noordzee en was op zijn 16e al professioneel kiter. Als extreme kiteboarder reist Ruben de wereld over op zoek naar de perfecte storm. Geen code rood is rood genoeg voor deze man met de bijnaam ‘The Master of Extreme’. Wij spraken Ruben over innovatie in de kitesport, zijn inspiratie en de drang om tot het uiterste te gaan.

Ruben, je gaat al jaren mee in de kitesport. Heb je enig idee hoeveel kiteboards je al hebt versleten in je leven?

Dat klopt, ik kitesurf al 17 jaar. Maar hoeveel boards ik precies versleten of gebroken heb, pfew! Met alle prototypes erbij zeker wel 100 stuks.

Technologie komt overal bij kijken. Bij het ontwerpen van kites, het maken van boards, wetsuits, harnassen en andere materialen.

Je doel is hoger, harder en extremer. Op welke manier probeer je dit doel steeds weer te bereiken of te verleggen?

Het zit in mij om steeds buiten mijn comfortzone te treden om hoger, harder en extremer te gaan. Daar kick ik op. Dus van nature doe ik er alles aan om m’n lichaam, geest en materiaal op orde te hebben om zo mijn (te) gekke ideeën te realiseren.

Ruben Lenten
Door je optimistische houding en het aangaan van elke mogelijke uitdaging ben je een inspiratie voor veel mensen. Waar haal jij je inspiratie vandaan?

Mijn inspiratie komt van meerdere kanten. Zo heb ik een aantal mensen die mij enorme kracht geven doordat ze hun dromen volgen en laten zien wat er mogelijk is. Denk aan Travis Pastrana, Elon Musk, Bibian Mentel, Kelly Slater en Richard Branson. Daarbij komt kijken dat je in jezelf moet geloven en iets doet wat dichtbij je hart ligt. Er is namelijk altijd evenveel positief als negatief, het is altijd in balans, alleen moet je dat wel zien.

Hoe groot is de rol van technologie in het kitesurfen?

Technologie speelt een heel grote rol in onze sport. Technologie komt overal bij kijken. Bij het ontwerpen van kites, het maken van boards, wetsuits, harnassen en andere materialen. Ook bij het trainen en monitoren van ons lichaam, de snelheid, hoogte en g-krachten van onze sprongen tot aan het schieten en delen van vette content. Technologie is onmisbaar.

Welke gear is voor jou onmisbaar wanneer je gaat kiten, naast je standaard kite-uitrusting?

Kiten met muziek op is top, dus m’n Samsung Galaxy S8 en een waterdichte headphone.

Ruben Lenten
Waarvoor gebruik jij je Galaxy S8 in je dagelijks leven?

In het dagelijks leven reis ik nogal veel dus ik vind het superfijn om goed contact te houden met mijn familie en vrienden. Ook speelt social media een grote rol in mijn leven en ben ik constant bezig met het schieten, delen en bekijken/beluisteren van content. Een goedwerkende smartphone met een topcamera is dan niet weg te denken.

Wat is je favoriete app?

De Windy-app vind ik super om snel op de hoogte te zijn van het weer wereldwijd. En zo heb ik ook mijn eigen app, de LEN10 workout app.

Al je kitegear meenemen is nogal een verhuizing. Welke auto heb je of vind je het handigst wanneer je naar het strand gaat?

Ik ben zoveel op pad dat ik geen auto heb. Een bus of camper is vaak het handigst om zo altijd op de juiste tijd op de juiste plek te zijn met alle benodigdheden. Zo staat Rebel Lease altijd voor mij klaar om het juiste vervoer te bieden. Heel handig!

Ruben Lenten
Welke ontwikkelingen in het kiten heb je meegemaakt als het aankomt op de uitrusting en het materiaal dat wordt gebruikt?

Toen ik 10 was begon ik met vliegeren op het strand, dat is 19 jaar geleden. Kiten bestaat pas 25 jaar dus ik heb een hoop ontwikkelingen meegemaakt. Zo ging het bijvoorbeeld van 2-lijn-vliegers naar 4-lijn-vliegers voor meer controle en veiligheid. Ook zijn er meerdere disciplines bijgekomen zoals speed, wave, boardercross, big air, freestyle, foilen en zelfs snowkiten. En zo komen er altijd weer handige en mooie snufjes bij voor alles. Bij de productie van kitemateriaal worden nu grote stappen gemaakt op het gebied van eco-friendliness en kwaliteit in het hele productieproces.

Zijn er ontwikkelingen in de kitewereld waar je naar uitkijkt?

Ik zou graag tijdens het muziek luisteren op het water ook in contact staan met m’n cameramensen die in de hevige storm op het strand staan. Daardoor zouden we nog betere beelden kunnen schieten. Een echt handige en compacte oplossing hiervoor hebben we nog niet gevonden, maar we komen steeds dichterbij.

Over welke ontwikkelingen in de kitesport ben je het minst te spreken?

Op ieder potje past een dekseltje dus zal het wel ergens goed voor zijn, maar zelf ben ik niet zo van het hele racen. Dat ziet er gewoon stom uit op zo’n lomp board… haha!

Ruben Lenten
Je werkt samen met Mystic voor je eigen merk LEN10. Hoe kom je op ideeën voor nieuwe producten of verbeteringen van bestaande producten?

Ik werk inderdaad samen met Mystic voor het ontwerpen van harnassen en wetsuits. Elk jaar maken we meer uren op het water waar meer kennis en wensen uitkomen om nog comfortabeler, lichter, sterker en innovatiever materiaal te maken. Ook zijn er nog meer materialen beschikbaar dan voorheen, dus de mogelijkheden zijn eindeloos.

Aan inspiratie geen tekort, eerder aan budget en vraag… Haha. Zeker voor wat ik doe, extreem kiten. Dat is een kleine markt dus is het lastig om budgetten te vinden om next level ontwikkelingen door te drukken. Zo heb ik onlangs het heft in eigen handen genomen en mijn droomboard ontwikkeld met een shaper uit Zuid-Afrika, die we nu in een limited edition verkopen. Dit board vaart super en ben ik heel blij mee!

Het is me de afgelopen jaren flink duidelijk geworden dat we met z’n allen in actie moeten komen om onze oceanen en planeet te redden.

Je creëert veel content in de vorm van video’s en foto’s van je trips en kitesessies. Wat en wie zijn nodig om dit te maken?

Ja, het zou zonde zijn om het niet te doen. Iedereen zegt dat ik een droomleven heb, dus die deel ik dan graag door middel van content! Het hele jaar staat altijd wel aardig vol met toffe avonturen. Zodra er wat budget is neem ik Michael Zomer, Floris Tils en Alex Revers mee om te filmen en fotograferen. En anders film ik zelf zoveel mogelijk met mijn phone on the road.

Ruben Lenten
Voor de perfecte kitesessie jaag je de storm achterna en zoek je extreme condities op. Hoe traceer je de perfecte storm?

Ja, zodra het stormt begint mijn hartje sneller te kloppen en wil ik gaan vliegen boven de zee. Ik check dan voornamelijk de interactieve berichten van windy.com op mijn Galaxy S8. Meer heb ik niet nodig.

Daarop zie je precies hoe de condities overal op de wereld zijn. Ook kan je favoriete spots aanmaken zodat je al helemaal snel ziet hoe laat en waar je moet zijn. De website van de KNMI bekijk ik ook vaak en verder kan een goede windmeter voor op het strand geen kwaad.

Het beoefenen van je sport zou niet bestaan zonder de zee en de natuur. Op welke manier hou jij rekening met de natuur in je dagelijkse leven?

Zonder de zee en de natuur zouden wij helemaal niet bestaan. Elke tweede ademhaling die we nemen komt van de zee. Ik ben opgegroeid bij de zee en voel een enorme connectie. Het is me de afgelopen jaren flink duidelijk geworden dat we met z’n allen in actie moeten komen om onze oceanen en planeet te redden. Niet alleen door het stoppen van vervuiling in zee en op land door overmatig plasticgebruik, maar ook zeker door te stoppen met te veel vis uit de zee te trekken.

Ik draag mijn steentje bij door samen te werken met Oceana Europe die nu een #stopoverfishing-campagne hebben lopen. Uiteraard let ik ook zelf op m’n plasticgebruik. Ik let op welke producten ik koop, doe beach cleanups, verspreid het juiste verhaal en blijf meer leren over de oplossingen voor dit probleem.

Doorbreek die barrières

Ruben is hét voorbeeld als het gaat over het onmogelijke mogelijk maken. Als echte Rulebreaker laat hij zich niet tegenhouden door barrières maar doorbreekt hij deze juist. Een ware levensgenieter en een inspirerend persoon. Wat daagt jou uit je grenzen te verleggen?

In samenwerking met Samsung

Reageer op artikel:
WANT Famous: Ruben Lenten over hoe technologie hem helpt zijn grenzen te verleggen
Sluiten