Rutger Houweling
Rutger Houweling | LinkedIn Gadgets 21 december 2017

Fietsen wordt nog leuker dankzij de innovatieve Windrugzak van Eneco

Wind, daar hebben wij in Nederland genoeg van. Niet voor niets komen er steeds meer windmolens bij die ons huis en elektrische auto van duurzame energie voorzien. Daar heeft de duurzame reiziger, oftewel de fietser, alleen vrij weinig aan. En dat terwijl de gemiddelde Nederlander zo’n 1000 kilometer door weer en wind fietst. Om alle fietsers in Nederland een steuntje in de rug te geven, introduceert Eneco de ‘Eneco Windrugzak’.

Sneller op je bestemming dankzij de windrugzak

Er komt steeds meer draagvlak voor de energietransitie naar duurzame energie. Energiemaatschappijen en overheden investeren namelijk steeds meer in het opwekken van duurzame energie. Een goede zaak, alleen zijn de uitdagingen nog steeds groot. Er moet nog meer worden samengewerkt om slimme ideeën uit te werken. Niet alleen op macroniveau (zoals het aanleggen van windmolenparken op zee), maar juist ook op microniveau. Om iedereen op een positieve manier te inspireren om over duurzame energie na te denken. De Windrugzak van Eneco is hier een perfect voorbeeld van.

windenergie

Hoe werkt de windrugzak?

De Windrugzak is op het eerste oog een normale rugzak voor je laptop, camera en notitieblok, maar beschikt ook over een uitklapbaar wind-zeiltje. Eenmaal uitgeklapt zorgt dit wind-zeiltje ervoor dat je als fietser minder hard hoeft te trappen en je sneller op de bestemming aankomt. Dit komt doordat de duurzame energiebron: de wind, je een extra steun in de rug geeft. Een slimme manier om te laten zien dat duurzame energie het dagelijks leven leuker en gemakkelijker kan maken.

Maar nu de grote vraag… werkt de Windrugzak wel? Om die vraag te beantwoorden fietste ik richting het EYE Filmmuseum om de rugzak te testen. Met een matige windkracht 5 en de duurzame gadget op de rug sprong ik als semi-professionele parachutespringer op de fiets. Met een koordje open je de deuren van het zeiltje, een tweede koordje zorgt ervoor dat ‘ie uitklapt.

Het uitklappen verloopt lekker smooth dus is het tijd om te versnellen. Er vormt zich een bolling in het zeil en ik voelde inderdaad een goede versnelling opkomen. Het werkt en het voelde alsof ik op een elektrische fiets zat. Alleen worden met de rugzak op oer-Hollandse elementen als fiets, zeil en wind optimaal gecombineerd. Als je tegenwind hebt moet je overigens wel voor zorgen dat het zeil is ingeklapt, want anders fiets je jezelf in het zweet. Misschien moet daar ook nog een duurzame oplossing voor komen?

windenergie
eneco

Verantwoordelijk voor de windrugzak zijn de twee jonge Amsterdamse ontwerpers Hans-Erik Wagenaar en Gidon Krot. Wagenaar ontwerpt modeaccessoires en Krot werkt onder andere voor Nike, G-Star en SCOTCH & SODA. Een top duo dat perfect voor de job blijkt.

Win een Eneco Windrugzak

Wil jij energie voor je laten werken en tijdens het fietsen een steuntje in de rug krijgen? Drie nieuwe prototypen Eneco Windrugzakken worden met de hand geproduceerd en daar kun jij de gelukkige eigenaar van worden. Vertel hier waar jij nog sneller heen wilt en waarom. De drie meest originele verhalen worden beloond met deze supertoffe doch duurzame Windrugzak.

In samenwerking met Eneco

Reageer op artikel:
Fietsen wordt nog leuker dankzij de innovatieve Windrugzak van Eneco
Sluiten