Ruik je niet lekker? Dit is de reden van lichaamsgeur volgens onderzoekers

Een niet zo lekkere lichaamsgeur is niet alleen voor anderen een probleem, maar ook van jou. Er is nu ook een wetenschappelijke reden voor.

Dankzij wetenschap weten we heel veel over de wereld. Van grote zaken als het ontstaan van de aarde tot kleinere dingen als gedrag van chimpansees. Je verzint een vraag of het is wel eens onderzocht. Nu is er echter een onderzoek dat pas echt heel verhelderend is: waar komt lichaamsgeur vandaan?

Waar komt lichaamsgeur vandaan?

Wetenschappers van de universiteit van York hebben daar nu onderzoek naar gedaan. Zij zijn erachter gekomen dat een bepaald enzym zorg voor de lichaamsgeur. De resultaten van hun onderzoek hebben ze nu gepubliceerd in het wetenschappelijk medium Nature.

“Lichaamsgeur is een karakteristieke eigenschap van homo sapiens, maar de rol ervan in menselijk gedrag en evolutie is slecht begrepen. Het opmerkelijke is dat lichaamsgeur verband houdt met de aanwezigheid van een paar soorten microben. In deze zit een bacterieel enzym, beperkt tot geurvormende stafylokokken de meest prikkelende componenten van lichaamsgeur kunnen splitsen”, is er te lezen in het onderzoek.

Een oplossing

Doordat de structuur van de microben is onderzocht is het nu duidelijker waar die niet zo fijne geur vandaan komt. Het goede nieuws hiervan is dat er nu gerichte middelen kunnen worden ontwikkeld om die geur te stoppen. Dat scheelt op den duur natuurlijk dat je niet meer een hele bus deodorant hoeft leeg te spuiten.

Daarom letten ontwikkelaars ook goed op. Het is dan ook niet verrassend dat het onderzoek samen is gedaan met de levensmiddelengigant Unilever, bekend van onder andere Axe en Rexona. Hierdoor kunnen zij nog betere producten ontwikkelen om lichaamsgeur tegen te gaan.

Zit er dus iemand te klagen dat je stinkt? Dan kun je gewoon zeggen dat het natuur is en de rol daarvan slecht is begrepen!

Reageer op artikel:
Ruik je niet lekker? Dit is de reden van lichaamsgeur volgens onderzoekers
Sluiten