Sam Dille
Sam Dille Space 2 dec 2020

De ruimteklauw: innovatieve schoonmaker van de dampkring

De mensheid heeft in de afgelopen jaren een enorme puinhoop achtergelaten in de dampkring. Dit afval kan in de toekomst grote problemen veroorzaken. Gelukkig heeft de European Space Agency hier een bijzondere oplossing voor ontwikkeld. Namelijk deze ruimteklauw.

Op dit moment zweven er in de ruimte zo’n 2.800 live satellieten in een baan rond de aarde. Dit lijkt en is ook heel veel, maar het is een stuk minder vergeleken met het ruimteafval dat rond de aarde cirkelt. Wetenschappers schatten dat er bijna 3.000 dode satellieten om de aarde heen zweven. Het aantal stukjes puin wat zich ook rond de aarde begeeft komt neer op 900.000.

Missie met een innovatieve ruimteklauw

Als deze puinstukken op het verkeerde moment een satelliet raken, kan dit verschrikkelijke gevolgen hebben. Wetenschappers en ingenieurs zijn al jaren hard aan het werk om dit probleem op te lossen. De European Space Agency lijkt in de buurt te komen van een oplossing met deze bijzondere uitvinding.

De organisatie heeft een ruimteklauw ontwikkeld die rond de aarde op zoek kan gaan naar niet meer werkende satellieten en puindeeltjes. Dit afval kan de klauw vastgrijpen en terugsturen naar de aarde. Terwijl de ruimteklauw richting de aarde reist, verbrandt hij samen met het afval in de dampkring.

De klauw werd oorspronkelijk in 2019 bedacht, maar ESA heeft nu officieel een contract ondertekend met de Zwitserse start-up ClearSpace SA om de allereerste klauw te bouwen en te lanceren. De missie krijgt de naam: ClearSpace-1.

Nog even geduld

Het eerste doelwit van de ruimteklauw is een VESPA (Vega Secondary Payload Adapter) die sinds 2013 in een baan rond de aarde draait. De adapter hielp bij het lanceren van raketten, maar is niet meer actief. De VESPA weegt 112 kg en is volgens de ESA even groot als een kleine satelliet.

VESPA
Een VESPA (Afbeelding: ESA)

De ontwikkeling van deze missie kost zo’n 86 miljoen euro. Waarschijnlijk zal ClearSpace dit bedrag verhogen als de missie succes heeft. Zo kan het bedrijf op lange termijn nieuwe missies bouwen en meer afval opruimen. ClearSpace hoopt in 2025 haar eerste ruimteklauw te lanceren.

6G-satelliet

Er wordt dit jaar veel getest met nieuwe satellieten. Zo heeft China eerder dit jaar haar eerste 6G-satelliet de ruimte ingestuurd. Lees hier alles over de missie.

Reageer op artikel:
De ruimteklauw: innovatieve schoonmaker van de dampkring
Sluiten