Volgens experts is gigantische ruimtelift die aarde met maan verbindt mogelijk

In september hebben twee afstuderende studenten een onderzoek gepubliceerd dat de aandacht van veel wetenschappers en ruimtevaartliefhebbers heeft getrokken. Volgens het onderzoek kan er een gigantische ruimtelift worden gemaakt die de aarde met de maan verbindt.

Grote stap voor de ruimtevaart: ruimtelift is haalbaar concept

Een groeiend aantal wetenschappers zijn manieren aan het verkennen om een lift te bouwen die vanaf de aarde of vanaf de maan opereert. De lift moet gebruikt worden om vracht naar en vanuit de ruimte te vervoeren.

De resultaten van het onderzoek zijn gebaseerd op de technologie die op dit moment al beschikbaar is. De lift die zij hebben ontworpen bereikt de aarde’s satelliet-baan vanaf de maan. Volgens de studenten is het dus al mogelijk om een dergelijke constructie te bouwen.

klimaatverandering
(Bron: ANP. Foto door NASA)

Lift is goedkoper alternatief

Een zogenaamde ruimtelift is goedkopere en snellere manier om vracht en mensen van de aarde de ruimte in te vervoeren. Het gebruik van een een raket is veel kostbaarder. Dat komt doordat de lancering van een raket erg duur en niet zonder gevaar is. Daarnaast kost het vervoeren van vracht de ruimte in op dit moment bizar veel geld. Volgens dit onderzoek kost het ongeveer 17.000 Euro om een kilo (!) materiaal de ruimte in te vervoeren. Een space elevator kan dus een grote welkome verandering zijn in de ruimte-industrie.

ruimtelift
(Bron: ANP. Foto door Vyacheslav OSELEDKO / AFP)

Langste kabelbaan van het universum

Je kunt je misschien niet zo veel voorstellen bij hoe een ruimtelift er uit ziet. Wij zien nu Abeltje voor ons die met zijn lift de ruimte in schiet, of Charlie van Charlie and the Chocolate Factory. We dwalen af… Het basisontwerp van een dergelijke lift bestaat uit een kabel of een ketting die van een anker in de grond tot een tegengewicht in de ruimte is gespannen. Vervolgens zal een zwaar voertuig naar beneden en boven klimmen op de kabel. Dankzij de middelpuntvliedende kracht van de aarde zou de kabel overeind moeten blijven staan.

De onderstaande video geeft een goed beeld van hoe een space elevator er uit ziet. Mocht je acht minuten van je tijd kunnen missen dan is dit zeker een aanrader.

De ruimtelift zal het vervoeren van vracht in de ruimte makkelijker en goedkoper maken, maar het maken van de lift zelf is geen goedkope klus. Naar schatting kost dit tussen de 1 miljard en 90 miljard Dollar.

Reageer op artikel:
Volgens experts is gigantische ruimtelift die aarde met maan verbindt mogelijk
Sluiten