Lisanne Beijen
Lisanne Beijen Wetenschap 17 okt 2019
Leestijd: 2 minuten

Volgend jaar kunnen kapotte satellieten in de ruimte worden gevangen en gerepareerd

Het onmogelijke wordt binnenkort waarschijnlijk mogelijk. De het Amerikaanse bedrijf Northrop Grumman en de startup Astroscale willen satellieten die kapot in de ruimte zweven repareren.

Om dit mogelijk te maken moet het eerst mogelijk zijn de satellieten te bereiken. Het zogenaamde ‘satellite servicing‘ is op dit moment niet mogelijk, maar de twee bedrijven proberen daar verandering in te brengen. Dit zullen ze doen middels twee missies. Daarbij schieten ze een ruimtestation de ruimtebaan in om te kijken of ze twee satellieten met elkaar kunnen verbinden.

Kapotte satellieten kunnen binnenkort gefixt worden in de ruimte

Northrop Grumman en Astroscale proberen twee satellieten die in de ruimte zweven met elkaar te verbinden om zo de defecte satelliet te repareren. Tot nu toe was dit niet mogelijk. Als een satelliet de ruimte in wordt geschoten kan die daarna niet meer worden bereikt. Als de missies van de twee bedrijven succesvol zijn dan kan dit een grote eerste stap zijn in het opruimen van de ruimtebaan rondom de aarde.

satellieten
(Bron: ANP. Foto door NASA / AFP)

Het is echter geen gemakkelijke klus om een ruimtevoertuig te ontwerpen dat een satelliet kan bereiken. Satellieten racen met duizenden kilometers per uur door de ruimte, waardoor het moeilijk is ze te bereiken. Daarnaast zijn de voertuigen die nu in de ruimte zweven niet ontworpen om gevangen en gerepareerd te worden. Northrop Grumman en Astroscale moeten dus oplossingen vinden voor deze uitdagingen.

Tijdens de missie die volgend jaar plaatsvindt worden twee verschillende methoden gestest om een satelliet te vangen en aan een ruimteschip te bevestigen. Zie hieronder een video die laat zien hoe de missie er uit ziet.

Ruimtepuin kan worden opgeruimd

Op dit moment is het zogenaamde satellite servicing geen optie voor satellieten. Wanneer een satelliet zijn brandstof opheeft dan kan die bijvoorbeeld niet worden bijgevuld. Dit betekent dat de satelliet uit de ruimtebaan moeten halen en hem verplaatsen met een andere satelliet, wat opnieuw miljoenen kost.

Wanneer een satelliet kapot gaat dan blijft die simpelweg in de ruimte zweven als een stuk afval, samen met al het andere ruimtepuin. Dat is niet alleen vervuilend, maar kan ook een gevaar vormen voor andere satellieten de zicht in de buurt bevinden. Hopelijk brengen deze nieuwe technologieën daar verandering in.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Volgend jaar kunnen kapotte satellieten in de ruimte worden gevangen en gerepareerd
Sluiten