Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 16 jan 2018

Kunstenaar maakt ruimteschepen van alledaagse voorwerpen

Veel science-fiction klassiekers hadden een beperkt budget. Vooral de eerste Star Wars moest zichzelf nog bewijzen. Achteraf is het moeilijk om je dat voor te stellen, maar destijds was het een bizar project. Een project waar lang niet iedereen vertrouwen in had. Bovendien was de productie peperduur. Van drama’s en detectives die zich in huiskamers afspeelden naar intergalactische oorlogen, met grote ruimteschepen.

Alledaagse objecten worden ruimteschepen

Daardoor moest er creatief omgegaan worden met het geld. Bovendien waren de computers destijds natuurlijk verre van geavanceerd. Ruimteschepen konden niet digitaal ontworpen en ingevoegd worden. In plaats daarvan werden er kleine modelletjes gemaakt. Hetzelfde geldt voor talloze andere props. Buitenaards geweren waren vaak stiekem gewoon alledaagse voorwerpen, met een laagje verf erover.

Kunst Ruimteschepen

Tegenwoordig is dat niet meer nodig. Hollywood blockbusters zijn meestal een en al green screen. Oftewel, alles wat je ziet is digitaal ingevoegd. Nep dus. Door de huidige staat van computers en animatie ziet het er allemaal toch levensecht uit. De bioscoopganger wordt op zijn wenken bediend. Soms kunnen dergelijke films echter relatief kil ogen, steriel. Juist omdat het niet om practical effects gaat.

Steeds vaker kiezen regisseurs daar bewust weer voor. Echte props, in plaats van animatie. Maar wat als ze weer massaal alledaagse voorwerpen gebruiken als inspiratie? Die tijd ligt voor goed achter ons, maar het blijft een interessante benadering. Maak kennis met het werk van de freelance kunstenaar Eric Geusz. Naast zijn werk als programmeur tovert hij doodnormale voorwerpen om tot complete, indrukwekkende ruimteschepen.

Tangen, Playstation 4 controllers en keuken-accessoires: alles moet eraan geloven. Het resultaat is een indrukwekkend scala aan ruimteschepen, die zo een plekje in een grote science-fiction film verdienen. Hieronder kun je ze allemaal bewonderen.

Kunst Ruimteschepen Kunst Ruimteschepen Kunst Ruimteschepen Kunst Ruimteschepen

Check voor zijn verdere werk zijn Artstation-profiel. Of doe jezelf een plezier en bekijk dit bizarre bouwwerk van een Nerf-fan. Hij bouwde een compleet werkende minigun die twintig shots per seconde kan afvuren.

 

Reageer op artikel:
Kunstenaar maakt ruimteschepen van alledaagse voorwerpen
Sluiten