Jeroen Kraak
Jeroen Kraak | LinkedIn Space 7 okt 2020

Ruimtevaarder trekt zich terug voor eerste testvlucht Boeing Starliner

Wie denkt dat Boeing alleen maar vliegtuigen maakt, heeft het mis. Het werkt ook aan zijn eigen ruimteschip: de Starliner.

Boeing-medewerker en voormalig NASA-astronaut Christopher Ferguson zal niet langer meer de eerste bemande testvlucht van de CST-100 Starliner leiden. Het nieuwe ruimteschip van Boeing is vooral bedoeld voor het vervoer van passagiers. Gelukkig heeft de vliegtuig- en dus ook ruimteschipbouwer in Barry Wilmore al een vervanger gevonden.

Christopher Ferguson gaat de missie niet leiden

Ferguson heeft besloten om afstand te doen van het Starliner-project vanwege persoonlijke redenen. “Het was een moeilijke persoonlijke beslissing. Volgend jaar is heel belangrijk voor mijn familie. Ik heb verschillende verplichtingen die ik simpelweg niet kan missen. Ik ga nergens naartoe, ik ga alleen niet de ruimte in volgend jaar,” zegt hij in een video.

Ferguson is een bijzondere naam. Hij had de leiding over de laatste Space Shuttle-vlucht in 2011. Daarna stopte hij bij de NASA en ging verder bij Boeing. Daar werd hij director crew and mission systems voor het Starliner-programma. In 2018 kreeg hij de eervolle taak toegewezen om de eerste bemande test te leiden. Die gaat hij nu dus niet meer uitvoeren. Omdat Ferguson niet onder de vlag van NASA zou vliegen, kon hij de eerste commerciële ruimtevaarder worden met een commercieel ruimteschip.

Plannen voor de Boeing Starliner

De testvlucht van de Starliner had eigenlijk al plaats moeten vinden aan het begin van dit jaar. Dat ging echter niet door vanwege technische problemen. In december 2019 lanceerde Boeing een testvlucht zonder bemanning naar ISS, maar deze moest eerder dan gepland terugkomen en haalde het ruimtestation niet. Softwareproblemen waren hiervoor de oorzaak. Een tweede testvlucht zal plaatsvinden in december van dit jaar, ook weer zonder bemanning.

Door de nieuwe test die nodig is voor de Starliner, kan de eerste bemande vlucht niet eerder plaatsvinden dan juni 2021. Wilmore start nu de training om die kunnen te leiden. Ferguson blijft echter wel bij het project betrokken.

Reageer op artikel:
Ruimtevaarder trekt zich terug voor eerste testvlucht Boeing Starliner
Sluiten