Ilona Braam
Ilona Braam Tech 5 jun 2019

Elektrische fiets: geen terrein te heftig voor deze driewieler!

Zoals je weet komen elektrische fietsen in veel verschillende vormen en maten. Doorgaans betekent dat afwisseling met een spannend frame of extra technische snufjes. De Rungu valt echter in een categorie apart en dat weet je meteen als je de fiets ziet. Het rijtuig ziet er namelijk uit als een fatbike, maar dan met twee wielen aan de voorkant om echt elk terrein te kunnen bedwingen.

Elektrische fiets met drie wielen

In een gesprek met Electrek legt Rungu president Peter Godlewski uit hoe ze uiteindelijk bij de Rungu zijn gekomen. Vanaf het begin was het al de vraag hoe ze een elektrische ATV (all terrain vehicle) konden maken met onderdelen van een fiets. De bedoeling was namelijk dat ze met een rijtuig kwamen met dezelfde capaciteiten als een ATV, maar dat net zo licht en wendbaar was als een fiets. Het lijkt erop dat het ze met de Rungu is gelukt en het mooie is dat de twee wielen aan de voorkant niet eens een gimmick zijn. Het tweede wiel zorgt er daadwerkelijk voor dat je op ruige terreinen een stuk soepeler vooruitkomt. Je hebt onder andere veel meer grip als je te maken hebt met ijs, sneeuw, zand en modder.

Rungu elektrische fiets

Behoorlijke actieradius op de weg

De Rungu komt in verschillende versies van een instapmodel tot een badass Juggernaut Rubicon Trail Edition, waar je dan ook ruim 5.000 euro voor mag neertellen. We zullen hier kijken naar het goedkoopste model en dat is de Juggernaut MDV Standard. Deze is uitgerust met een Rungu 15Ah batterij, die op de weg goed zou moeten zijn voor een rijbereik van 192 km. Dat wordt helaas wel een stuk minder als je je van de gebaande wegen begeeft. Offroad kun je maximaal zo’n 32,5 km rekenen op trapondersteuning van de elektrische fiets. De batterij zou wel redelijk snel weer opgeladen zijn. Met de dual 7,5A oplader zou het taakje binnen 2,3 uur gepiept moeten zijn. Verder kun je aan de slag met tien versnellingen voor nog meer controle over je rit.

Rungu Shop

Op de Rungu website kun je alle modellen uitgebreid bekijken en met elkaar vergelijken. Het goedkoopste elektrische model kost je omgerekend zo’n 3.000 euro en je kunt verder nog wat aanpassingen maken, zoals het toevoegen van modder kleppen als je al weet dat je door de modder gaat rijden. Een wat minder robuuste fatbike is de RadMini Step-Thru. Deze heeft dan geen drie wielen, maar komt wel met zijn eigen voordeel. Je kunt de e-bike namelijk opvouwen om makkelijk overal mee naartoe te nemen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rungu

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Elektrische fiets: geen terrein te heftig voor deze driewieler!
Sluiten